20 Mayıs 2014 Salı

Politechnika'da Derslerden Haberdar Olmak

  Merhaba sevgili arkadaşlar. Derslerimin son haftalarının gelmesi ve gezi planlarımın meşguliyetinden dolayı uzun zamandır yazmaya fırsat bulamadım malesef. Bugün sizlere başlıkta da belirttiğim gibi derslerden nasıl haberdar oluyoruz/olmuyoruz bundan bahsedeceğim.

http://www.nauczanietechniki.pollub.pl/logo.png  Buraya geldiğimiz ilk haftalar malumdur yerleşme, alışveriş ve ortamı tanıma gibisinden şeylerle uğraştığımız için ders konularına bu işler bittikten hemen sonra yoğunlaşabilmiştim. Ekle-sil haftası olsun, derslerin başlangıcı olsun bu işlerin bilmediğiniz bir dilde halledilmesi kafamızı epey meşgul etti elbette.

  Biz de aynı anda birkaç koordinatör ile uğraştığımız için (ben ve birkaç arkadaşım istisnayız bu konuda) derslerin başlangıç tarihleri konusunu da unutmadık elbette, mail adreslerimizi devamlı kontrol ediyorduk. Her seferinde sormamıza rağmen aldığımız cevap "Derslerin başlangıç tarihlerini ben veya hocanız size mail ile bildirecek.."olmuştu. Çünkü aldığımız derslerin kağıtlarına hem isimlerimizi hem de mail adreslerimizi yazmıştık.

  Bu işlemlerin ardından başlayan derslerimize gitmeye başladık ama aklımız hala "Diğerleri niye başlamadı??" sorusuna bi cevap bulamıyordu. Lakin birkaç hafta içerisinde gerçeklerle yüzleşmiştik. Bize söylenin aksine aldığımız derslerin %80'inden mail gelmedi arkadaşlar. Bizim sandığımız "Ders daha başlamadı.." muhabbetleri tamamen hikayeymiş bunu öğrendik. Bırakın koordinatörü ve dersin hocasını dersi beraber aldığımız, hergün yüzüne baktığımız arkadaşlar bile tek kelime etmedi desem yeridir...Ve biz o derslerin bazılarından az kalsın kalıyorduk, belkide kalacağız.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Politechnika_Lubelska_0002.jpg  Üstüne üstelik ekle-sil haftasında aldığım bir dersimin listesinde ismim görülmüyor. Sebebide bölüm koordinatörünün güncel listeyi hocaya göndermemesi.. Ben o derse iki hafta yine bana haber verilmemesinden dolayı gitmiyorum. Ardından verilen projeyi öğrenip arkadaşlarımla yapıyorum ve raporumu hazırlıyorum. Hocaya götürdüğümde bana diyor ki "Sen ilk haftalar gelmemişsin sana not veremem..". Durumu açıklamama bile izin vermeden başından savmaya kalktı lakin bir yolunu bulup aldık notumuzu.

  Size verebileceğim tek akıl şu olsun sevgili dostlar. Aynı üniversiteden veya başka okuldan olsun arkadaşlarınız, koordinatörler dahil hiç kimseye güvenmeyin. Muhatabınız dersin hocası olsun. Onunla da odasında birebir iletişim kurun. Mail atmayın, cevap beklemeyin. Çünkü herkes ya kendi işleriyle uğraşıyor yada arkanızdan bilerek/bilmeyerek iş çeviriyor. Yani haberdar eden kimse olmayabilir...

Not: Bu yazılanlar tamamen benim yaşadıklarımdır. Birileri okuyup tedbirini alsın diye yazılmıştır.

  Daha fazla merak ettiğiniz şeyler var ise bana mail adreslerimden ve facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz. 

  Hepinize bol şanslar ;)

  Hasan ERCAN
  20.05.2014
  Lublin

1 Mayıs 2014 Perşembe

LUT'da Konaklama ve Yurtlar

  Merhaba sevgili okur. Bu yazımda sizlere Politechnika Lubelska'da konaklama ile ilgili kısa bir açıklama yapacağım.


  Aslında bu konuyu daha önce yazmalıydım fakat nedendir bilmiyorum yazma gereği duymamışım :) Bazı arkadaşlarımdan gelen sorular neticesinde birazcık bahsedeyim istedim.

  Buraya gelmeden önce ders seçim, kabul mektubu alma işlemleri sırasında okulun erasmus ofisinin sitesinden accommodation formu online olarak dolduruyorsunuz ve o kadar. Gerisi buranın yani lublinin işi. Onay aldığınız takdirde CELİNA hanım mail ile size parayı yatıracağınız hesabı gönderiyor ve kalacağınız dönemin tüm yurt parasını peşin istiyorlar. Benim zamanımda 4,5 aylık 1600 zloty olarak yatırdık. Gittiğiniz ilk gün hemen yurtların önünden bulunan BANK PEKAO dan parayı yatırabilirsiniz. Seneye ne olur bilinmez. Ayrıca polonyalı öğrencilerin 1200 zloty verdiğini de duymadık değil.. Neyse.

  Yüzde 90-95 oranında yerleşiyorsunuz sıkıntı olacağını sanmıyorum. Çok az insan duydum yurda yerleşemeyen. Onlara da yardım edilmiştir diye düşünüyorum. Çünkü okulun ESN klübü çok aktif ve onlarla irtibata geçip gelirseniz yardımcı olurlar ;)

  Bu arada 1 numaralı yurdun zemin katında bakkal ve fotokopici, 4 numaralı yurdun zemin katında da erasmus ofisi mevcuttur.

  Yurdun kalitesini merak ediyor olabilirsiniz ondan da bahsedelim. Öncelikle yurt kompleksimiz 12şer katlı 4 adet binadan oluşuyor. Her katta 10ar oda bulunmakta. Her binanın kendi adminleri ve sekreteryası bulunmakta. Odalar 3er kişilik ve otel odasından farkı tuvalet ve banyoların kattaki 10 oda ile ortak kullanılması. 2 adet duş, lavabo ve tuvalet var. Benim odam biraz yedek oda gibi olduğu için eşyaları eski fakat diğer odaların yatakları ve sandalyeleri daha iyi diyebilirim. Her kişinin birer gardrobu, sandalyesi ve çekmeceli giyecek rafı ve ortak kullanılan masamız var. Odada buzdolabı, ayna(hepsinde değil), lavabo, çöp kutusu ve birkaç tabak-çanak koyacak kadar dolabı mevcut. Yatak dediysem çokta beklentinizi yükseltmeyin ama. Tabiri caizse bizlerin evlerimizde kullandığımız çekyatların sadece alt kısmı olarak düşünebilrsiniz :)

  Yurda giriş-çıkış saati diye bir kavram yok burada sevgili arkadaşlar. Buraya geldikten sonra 1 ay içerisinde okul kartlarımızı alıyoruz ve yurdumuzun adminine vererek yurdumuzun kapısını açabilmesi için sisteme kaydettiriyoruz. Çünkü gece yanlış bilmiyorsam 10dan sonra kapılar girişlere kilitleniyor. Kartımızı okutup giriş yapıyoruz. He tabiki başlarda kameradan bizi gören sekreter kapıyı açıveriyor sağolsun. Sadece kameraya el sallamanız yeter yani :)

  Oda ve katların temizliği konusu ise çok basit. Odaların temizliğinden tamamen kalanlar sorumlu, çöp dahil. Koridor, lavabolar, banyo, tuvalet ve mutfağın temizliği ise gördüğüm kadarıyla her sabah yapılıyor. 15 güne bir yeni çarşaf veriliyor. Onuda yurdun bodrum katına kirlileri verip temizleri almak suretiyle ismimize imza atarak yapıyoruz.

  Her katın bir adet mutfağı mevcut ve asansörden çıktıktan sonra sağa dönüyoruz en sonda sağda bulunmakta. Mutfak dediğimiz 2 adet fırınlı ocak ve bir adet lavabodan ibaret. Gerekli erzağı marketlerden temin edip dolapta saklayarak kendi yemeğimiz yapabiliriz.

  Çöpleri atmak içn aşşağı kata inmemize gerek yok bu arada. Mutfağın tam yanındaki kapıyı açtığımızda orada birtane el yordamıyla açılan çöp tünelini göreceksiniz. Poşedi içine koyup kapağı kapatıyoruz ve kendiliğinden aşşağıya gidiyor.

  Çamaşırlarımızı yıkamamız için her katta mutfağın yan tarafında çamaşır odası mevcut ve anahtarı sekreteryada. Boş olduğu her an kendi çamaşır ilaçlarınız ile çamaşır yıkayabilirsiniz.

  En önemli konulardan biride internet konusu elbette. Her odada kablolu internet mevcut. İki adet çıkış var. Fakat biz Wİ-Fİ istiyoruz derseniz 50 yada 60 zloty karşılığında adminden veya teknoloji mağazalarından kablosuz modem satın alarak ve gerekli kurulumu yaparak internetten faydalanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olmakla beraber günlük 3-4gb civarı kullanım kotamız varmış. Aştığınız takdirde 2 günlük ban yiyorsunuz haberiniz olsun.

  Siz şimdi dışardan bir arkadaşımız gelince onuda çaktırmadan yanımızda kaldırabilir miyiz diye de merak ediyorsunuzdur :) Bunu ben bir kere denedim, oldu ve polonyalıların da devamlı yaptıklarını görüyoruz. Fakat şöyle bir durum var. Sekreterlerimiz çokta anlayışlı tipler değiller ve dil büyük sorun. Şansınıza asansör 0'da ise göz göze gelmeden hemen binip kaçabilirsiniz ve yırtabilirsiniz ve arkanızdan lehçe birşeyler bağırır ve siz umursamazsınız. Diğer türlü illa bir kimlik vs. istiyor, çıkarken alıyorsunuz. Normalde gece yanılmıyorsam belirli bi saatten sonra yanınızda birisi kalırsa otel ücreti gibi ödeme yapmak gerekiyormuş, tam prosedürü bilmiyorum. Sekreteryadaki kişi sizi gözüne kestirip admine şikayet falan edebilir dikkatli olunuz :)

  Daha fazla merak ettiğiniz şeyler var ise bana mail adreslerimden ve Instagram veya facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz. 

  Hepinize bol şanslar.

  Görseller:





















  Hasan ERCAN
  01.05.2014
  Lublin