1 Ocak 2016 Cuma

Polonya'ya nasıl gidilir?

Merhaba sevgili okur. Bu yazımda bana şu dönem sıklıkla sorulan Türkiye'den Polonya'daki şu şehre nasıl ulaşırım?, Sen nasıl ulaştın?..  gibi sorulara açıklık getirmeye çalışacağım.

Bu işler öncelikle birazcık havayolu şirketlerine ve şehir içi ulaşım işlerine olan ilginizle beraber biraz daha halledilebilir oluyor.


Daha önceden bahsettiğim gibi Türkiye'den Lublin'e Gidiş yazımda bu konuya değinmiştim ama güncel yazılar daha ilgi çekici olacağından tekrar ele alalım diyerekten başlıyorum.

Türkiyeden polonyaya Direkt uçuşlar veya aktarmalı uçuşlar ile gidilebilmektedir. Direkt uçuşlar eğer çok önceden almadıysanız genelde pahalı olmaktadır. Turkish Airlines veya Lot Polish Airlines ile Polonya nın başkenti Varşova'ya 2.5 saatte ulaşmanız mümkündür. Aktarmalı uçayım süre benim için çokta önemli değil ucuz olsun derseniz birden çok seçenek karşımıza çıkıyor. Bunlar;

-İstanbul-Amsterdam, Amsterdam-Varşova,
-İstanbul-Kiev, Kiev-Varşova,
-İstanbul-Belgrad, Belgrad-Varşova,
-İstanbul-Moskova, Moskova-Varşova,
-İstanbul-Frankfurt, Frankfurt-Varşova,
-İstanbul-Paris, Paris-Varşova,
-İstanbul-Berlin, Berlin-Varşova,
-İstanbul-Kopenhag, Kopenhag-Varşova,
-İstanbul-Zürih-Varşova...                            bu liste uzarda gider.

Önemli not: Yukarıda bahsedilen uçuşlar Varşova Frederic Chopin Havaalanı içindir. Varşova Modlin Havalimanı Ryanir, Wizzair gibi lowcost havayollarının indiği bir havaalanıdır ki varşovaya 40-45 km uzakta olduğu için ayrı bir hikayedir. Sonuç olarak tercih etmeseniz daha iyi :) Şurada onuda yazmıştım. Okuyabilirsiniz.

Daha fazla aktarma beni yormaz diyenler skyscanner a bakabilirler. Lakin yazıyı yazarken dikkatimi çeken KLM Havayollarının Amsterdam aktarmalı uçuşlarının 400-450 TL aralığında ki tek yön uçuş fiyatları. Kendi kanatimce bedavadan biraz pahalı.


 Neyse bir şekilde varşovaya ulaştık ama oradan kendi şehrime nasıl geçecem diyenleri buraya alalım. Polonya içi ulaşımda tren ve otobüs veya minibüs yolculuklarını tercih etmelisiniz. Tren için PKP ye bakabilirsiniz ve gişelerden bilet alabilirsiniz. Otobüs için herhangi bir site bilmiyorum ama yine gişelerden bilet alabilrsiniz. Eğer gitmeden biletrimi alalyım garanti olsun diyorsanız uçağınız iniş saatinden en az iki saat sonraya alınki pasaport kontrol veya otobüs bekleme süreleri yüzüden biletiniz yanmasın.
 Evet Varşova Okecie(Chopin) havaalanına indik, pasaport kontrolden geçtik, otobüs ve tren biletleri ve taksi için kantordan(döviz bürosu) biraz para çevirdik ve kendi şehrimize gidecek olan trene binmek için şehir merkezindeki Dw. Centralna tren istasyonuna nasıl gideceğiz? Şöyleki;
Arrivals kapısından çıktıktan sonra yolun karşısındaki otobüs durağına geçiyor ve otomattan tam yolcu biletimizi alıyoruz. Henüz öğrenci kartımız olmadığı için öğrenci bileti almıyoruz!! Sonra duraktan timetable dan otobüsün saatine bakıyoruz. Sonra gelecek olan 175 numaralı otobüs(aşağıda) ile Centralna istasyonunda iniyor alt geçitten karşıya geçiyor ve istasyona giriyoruz. Üst kattan veya ara kattaki bilet gişlerinden tam yolcu biletimizi alıyoruz ve gideceğimiz şehre yola koyuluyoruz.

Not: Varşovaya gece varan arkadaşlara gelsin bu not. Geceleri bazı trenler (Mesela Lublin trenleri) Centralna dan değilde Varşova Gdanska veya Varşova Wschodnia istasyonu gibi farklı istasyonlardan kalkabiliyor. Bu istasyonları önceden Pkp nin sitesinden öğrenip ona göre tramvay veya metro ile o istasyonun yolunu tutmaları gerekebilir. Haritada üç istasyonu da gösterdim.




Yazarın önerisi:

Son olarak gelelim benim fikrime. Örneğin erasmus yağtığım yer Lublin'e nasıl mı giderim??
Şöyleki; Giderim KLM'den Amsterdam aktarmalı Varşova biletimi alırım. Çünkü Ukrayna ya gitmektense Amsterdam daha eğlenceli olur bir kaç saatlik bekleme olsada.. Varşovaya indiğimde yukarıdaki belediye otobüsü ile Centralna tren istasyonuna biletsiz giderim çünkü kontrol yok ;) Sonra trene bilet alırım. Sonra Lubline varınca bavulu çeke çeke yurda giderim yada Lublin tren istayonunun ordan kalkan troleybüse atlar yurda varırım taksiye binmek yerine.

Bazı şeyler anlattığım kadar basit gelmeyebilir. O durumlarda bana Instagram ve facebooktan ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Hepinize bol şans :)

Hasan ERCAN
01.01.2016
Karabük

4 yorum:

  1. teşkür ederim gayet güzel bilgilendirdiniz beni allah emanet olsun sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Transit gecislerde vize sorunu oluyor mu hepsinde schengen gecerli ama ilk girişlerde gideceginiz ülkeye gidin diyorlar sonraki vize basvurularinda sorun olur mu acaba tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Schengen vb. vize başvurularında ya ilk gireceğiniz yada en çok kalacağınız ülkeye başvuru yapın diye uyarırlar bizleri. Bir erasmus öğrencisinin genelde 3 aydan fazla kaldığını bu sebeple de d tipi ulusal vizeye başvurdugunu düşünürsek sınır kapısında elinizde learning agreement ıda görecekleri için pek sorun olacağını sanmıyorum.

      Sil
  3. İstanbuldan otobüs polonyaya gitme ihtimali varmı çalışmak için teşekkürler

    YanıtlaSil