24 Temmuz 2016 Pazar

İLK KEZ UÇAĞA BİNECEKLERE ÖNERİLER!

Merhaba sevgili dostlar. Bu yazımda yurt içi veya yurt dışı hatlarda ilk kez uçak yolculuğu yapacak arkadaşlarımıza bir takım kullanışlı bilgiler sunmayı amaçlıyorum.


Öncelikle üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen halen birçok kişiye ulaşabiliyor olmak benim için gurur verici. Hepinize teşekkür ediyorum ve bol şans diliyorum.

Aldığım feedback'ler doğrultusunda en çok sorulan sorulardan birisi uçakla seyahat konuları oluyor sevgili okur. Birçok erasmus öğrencisi arkadaş gitmeden önce mutlaka bana uğruyor ve şuradan şuraya nasıl giderim? Şu hava limanına kaç saat önce gitmeliyim?.. gibi sorularla geliyor ve bende yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu sebepten konuyu şu şekilde anlatmaya çalışalım.

Ülkemizde her gün halen yüzlerce kişi ilk defa uçakla seyahat deneyimi yaşadığı için bu tip soru işaretleri olması çok normal. Lakin birkaç prosedür dışında uçakla seyahatin otobüslerden hızlı olması dışında pekte bir farkı kalmadı diye düşünüyorum.

Ülke içi uçuşlarda genellikle 1,5-2 saat öncesinde havalimanında olunması istenmektedir. Sebebi ise ortalama olarak sizinle beraber 150-200 kişinin aynı uçağa binecek olmasıdır. Bagajlar, fazla bagaj uygulamaları, bilet ve check-in işlemleri, engelli yolcuların transferi, arama-tarama faaliyetleri her bir kişi için standart olduğundan güvenlik açısından zaman almaktadır.


Bileti hangi kanal yoluyla almış olursak olalım check-in yapmadan (koltuk seçerek uçağa bineceğini bildirmeden) uçağa binmenin bir yolu yoktur. Birçok havalimanında olmakla beraber bazılarında halen online check-in (internetten ve ya mobil olarak) sistemi olmayabiliyor. Bu sebepten bilet alındıktan sonra havalimanında erken bulunulması için söylenen sürelere uymak gerekmektedir. Diğer taraftan online check-in artık bir kaç saniye içerisinde yapılabiliyor hali hazırda.

Online check-in için havayolu şirketinin web sitesine giriyoruz ve gerekli kısıma PNR numaranızı ve istenilen kimlik bilgilerini girdikten sonra koltuk, ekstra bagaj ve menü (isterseniz) seçimlerini yaparak işlemi tamamlıyoruz. Mobil check-in için yine havayolu şirketinin uygulamasından veya mobil web sitesinden aynı kimlik bilgileri ve PNR numarası ile yukarıdaki işlemleri tamamlıyoruz. İşlem sonucunda mail adresimize ve akıllı cep telefonu kullanan yolculara mobil barkod gönderimi yapılıyor. Kiosk check-in sistem daha çok yalnızca kabin bagajına sahip yolcular için kullanışlı bir sistem. Sizi basitçe yönlendiren bu sistem pasaportunuzu dahi kontrol edecek kabiliyete sahip ve işlem sonucunda direk BOARDİNG PASS-BİNİŞ KARTInızı veriyor. Örneğin aşağıda gördüğümüz THY'nin kioskları kuyruğa girerek check-in yapmak yerine çok daha hızlı. Bu uygulamanın negatif yanı havalimanlarında bulunduğu için uçağın birçok koltuğunun çoktan dolmuş olabilme ihtimali ve istemediğiniz bir koltukta seyahat etme ihtimalinizin olması.


Check-in yapmış isek (Kontuardan, kiosklardan, online olarak) ve kabin bagajımız (genellikle 7-8 kg) dışında bagajımız yok ise boarding pass-biniş kartımız (kiosk, online check-in desk veya mobil olarak aldığımız) ile direk olarak uçağa bineceğimiz kapıya gidebiliriz. Uçak altı bagajımız var ise havalimanında bulunan havayolunun online check-in kontuarlarına uğrayarak gerekli işlemleri yaptırmalıyız.


Kabine alacağımız el bagajında diğer yolcuları ve uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin yanınızda 1 litreden daha fazla sıvı  yada kesici delici herhangi bir alet bulunduramazsınız. Parfüm türevi şeyler, yiyecek olarak salça,bal kavanozu gibi şeyler alamazsınız. Bunun gibi birçok saçma gibi görünen kurallar vardır ve her havayolu şirketinin internet sitesinde yazmaktadır ve kendi aralarında farklılık gösterebilmektedir.

Unutmadan sıvı kısıtlamalarının elbette mantıklı bir sebebi vardır ve uçak kazası raporları sonucunda yürürlüğe konmuştur. Herhangi bir kaza durumunda kabin içerisinde bir patlama olursa bu sıvılar, örneğin alkol ve türevleri, alevin parlamasını artıracağından ve yolculara daha ciddi zararlar vereceğinden yasaklanmıştır..

Daha sonrasında uçağa binerken kimlik kartınızla beraber biniş kartınızı göstererek uçağa geçebilirsiniz.

Yurt dışı uçuşlara gelecek olursak işler bir tık daha değişkenlik göstermektedir. Buradaki fark gideceğiniz ülke ister vize istesin ister istemesin pasaport kontrolleridir. Biniş kartınızı aldıktan sonra sıradaki işlem gerekiyorsa yurt dışı çıkış pulu alarak pasaport kontrol sırasına girmektir. Havayolu şirketlerinin uçuştan önce 2,5-3 saat önce limanda olun demesinin sebebi bu kontrollerdir. Ülkemizde genel olarak Yurtdışı uçuşlar İSTANBUL ATATÜRK, İSTANBUL S.GÖKÇEN, İZMİR A.MENDERES, ANKARA ESENBOĞA ve ANTALYA havalimanlarından gerçekleştiği düşünülürse karşılaşacağınız kalabalık hakkında bir fikir verecektir. Sabah ve akşam geç saatlerde çok fazla endişe etmeseniz de olur fakat öğle saatlerinde aman allahım bu ne kalabaluk diyeceğinize eminim. Yaklaşık 10 adet pasaport kontrol masası ve en az 200-300 kişinin önünüzde olduğunu düşünün :)

Bu aşamayı geçtikten sonra gerisi iç hatlar ile aynı. Uçak kapısına gidip uçağın rötar yapmamasını ummak ve gelen geçen uçak trafiğini izlemek :)

Unutmadan şunu da iliştirelim. Havalimanlarında x-ray ve üst aramalarda üzerinizde metal hiçbirşey kalmadığına emin olun. Aksi takdirde detaylı aramaya mağruz kalacağınızı belirtelim. Bir de uçak kapısına giderken tekrardan geçtiğimiz x-ray alanında o demin bahsettiğimiz yasaklı eşyalar dışında börek, dolma, su, kola gibi eşyaların tamamı çöpe gidecek maalesef.

Bu yazıyı yaklaşık 7-8 kez yurtdışı, 10-15 defa da yurt içi uçuş deneyimini sahip bendeniz yazmış olup çok detaylara girmeden açıklamaya çalıştım. Görüşleriniz ve eklememi istediğiniz kısımlar için bana Instagram ve facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz. Hepinize iyi uçuşlar ve bol şans..

"Uçak pistten ayrılırken ki G kuvveti biraz başınızı döndürebilir, kafanızı yaslamayı unutmayın :) "

Hasan ERCAN
24.07.2016
Karabük

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder