26 Temmuz 2016 Salı

7 Günlük Baltık Turu: Vilnius/LİTVANYA

Merhaba sevgili okur. Üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen bloğun varlığını bugün tekrar farkettim.Vilnius, vilnüs... yani Litvanya'nın başkent şehrindeki gezi anılarımı anlatayım dedim bu yazımda.


Hatırlarsanız bu geziyi geçen sene yaz aylarında yapmıştım. Bahane üretmeye gerek yok açıkçası, yazmaya üşendim dostlar. Video arşivimi karıştırır iken birden anılar canlandı gözümde ve kelimelere dökeyim dedim.

En son Tallinn'den sabah saatlerinde otobüse binmiştim doğru hatırlıyor isem. Sabah 8 sularında bindiğim otobüsten akşam 7 buçuk sularında indim abi. Şimdi ordan abi sen ne yaptın 12 saat otobüsle mi gelinir falan dediğinizi duyar gibiyim. Fakat rotam doğrultusunda bu şekilde olması gerekti. Neyse bedava sıcak çikolatalı, brownili, kruvasanlı bir yolculuktu bu. Otobüsün yemek, wc molası vermesi gibi durumlar orada yok malesef. Wc araçlarda zaten var. Vilnius tren istasyonuna yakın olan şu aşağıdaki otobüs terminalinde (Autobusovi Stotis gibi bir ismi vardı) indim otobüsten. Daha önceden cep telefonumdan gideceğim hostelin (Hostelgate) rotasını kaydettiğim için çok hosteli bulmak çok sorun olmadı benim için. Hali hazırda hostelin konumunu hem şehir merkezine hem de otogara göre ayarlamıştım zaten. 10-15 dk'lık yürüyüşten sonra kolayca ulaştım ve check-in yaptım. Eşyalarımı bırakmadan önce portekizli birkaç gençle tanıştım. Onlar buraya erasmus için gelmişler ve yurt bulana kadar hostelde kalacaklarmış meğersem. Bir sıcakkanlılar görmeniz lazım. Akdeniz insanı başka :)


Ardından odama gidip çantalarımı bıraktım ve yatağımı kaptım :) Her zaman yaptığım gibi ilk günün akşamüstüsünden etrafı kolaçan etmek ve yemek için sokaklarda kaybolmaya koyuldum. Hostelin hemen 100m aşağısında bizim konsolosluğu gördüm. Sonrasında meydana bir süre oturdum ve insanları seyrettim. Akşam karanlığı çöktüğünde etraftaki birkaç kulüp ve otelden müzik sesleri çıkmaya başladı tabi.Yemeğin ardından marketten 3-5 küçük birşeyler aldıktan sonra hostele geçtim ve sabahın erken saatlerine kadar mis gibi bir uyku çektim. Uyandığımda yine hiçbir yorgunluk hissi yoktu abi. Nasıl oluyor bilmiyorum ama gram yorgunluk yok ve müthiş bir enerji anlatamam.

Hostelin mutfağındaki malzemelerle kendime sahanda yumurtalı, meyve sulu bir kahvaltı hazırladıktan sonra teçhizatı topladım ve meydana topukladım. Free tour vazgeçilmezim dostlar. Yine buldum sarı çantalı aşağıdaki ekibi. Kendileri saat 12 yi 10 geçe falan malum kalabalığı görünce bağırmaya başlıyorlar zaten. Genelde 2-3 kişi geliyorlar ve topluluğu eşit sayıda paylaşarak kendi rotalarında bizi gezdiriyorlar. 2.5-3 saat süren turun ardından organizasyon için bahşiş isteyerek işlerine dönüyorlar. İsmini hatırlamadığım şirin rehberimiz bizi gezdirirken baya kafamızı şişirmişti onu hatırlıyorum. Genelde bu tip insanlar espritüel, enerjik ve girişken olurken bizimki baya utangaç, gıcık sesli ve ciddi idi. Gidip yanına soru sormasak tarihten başka bir şey öğrenemezdik herhalde.




Hayal kırıklığı yaratan ama şehir merkezini tanımamı sağlayan turun ardından isteyenler ile yöresel yemeklerin olduğu bir restorana gidilmesi kararlaştırıldı.Yaklaşık 10 kişilik bir grupla oraya gidildi ve bende katıldım. Görüntüsü çok değişik olan yemekler yendi ve tatlı kısmında bende onlara eşlik ettim. Meşhur tatlılarından kakaolu browninin tadına da bakmadan gelmedim ama açıkçası Polonya'da Lidl'dan aldığım browni kat kat daha güzeldi diye düşünüyorum, neyse turistik gezi işte :D


Tatlıda yendikten sonra Hasan durur mu orda? durmaz tabi. Gruba veda ederek arka cebimden çektim haritamı ve bisikletçinin yerini aramaya koyuldum. Maalesef ki yemekten dolayı günlük bisiklet turunu kaçırmıştım ama sonra iyi ki kaçırmışım dedim kendi kendime. Bazen insan kendi başına bir şeylerden daha çok zevk alabiliyor.


10 euro bisiklete 100 euroda kapora vererek akşam 8 e kadar bisikleti kiraladım ve pedalladım. İlk önce katedral meydanının yanında kalan ismini hatırlamadığım tepeye çıktım(yukarıda) ve güneşin şehre vuruşunu izledim. Ardından diğer patikayı takip ederek tepeden aşağı indim ve doğu yönünde nehir kıyısından devam ettim. Bir süre sonra şehrin o tarafında hareket olmayacağını düşünerek bulduğum ilk köprüden karşıya geçtim ve ters yönde nehrin kıyısından doğru gökdelen ve iş merkezlerinin olduğu yöne doğru ilerledim. Bir elimde kamera öteki elimde harita (bisikleti nasıl sürüyorsam artık) o sokak senin bu sokak benim sürdüm işte bisikleti. Bisikletçinin mutlaka git dediği parka doğru yol aldım. Ara sıra nehir kıyısından, bazen de parklardan geçe geçe malum parka geldim.


Arkadaşlar park dediğiniz iki salıncak, iki kaydırak değil. Kocaman bir mahalle gibi. Girişinde kaybolursanız şurayı arayın falan yazıyor o şekilde. Bahsi geçen nehrin çevrelediği bu park ki kendisini aşağıda haritada görebilirsiniz, merkezinde kocaman bir tribün ve sanırım futbol sahası vardı. Etrafında yürüyüş ve bisiklet yolları, trekking alanları ve koşu yolları, böyle ağaçların falan devrildiği değişik yollar, kaykaycılar, scooter sürenler yani her spor dalına uygun bir yer. Dibim düştü desem yeridir. Oksijenden başınızın döneceği ve giderseniz mutlaka uğramanız gereken bir mekan. He bu arada nehrin kıyısındaki patikalarda çadır atanlarda gördüm. Orada konaklayan backpacker'lar vardı yani ;-) Parktan çıktığımda saat 8 e yaklaşıyordu ve ben oraya herhalde 6:30 gibi gelmiştim. Etrafından bir tur attım ve her yerini gezemedim yani siz düşünün artık ne kadar büyük.



Bisikleti geri vermeye giderken bir tane markete girdim ve birkaç ponçikle, su, kola falan aldım. Daha sonra bisikleti teslim ettim ve gedimina caddesi üzerinden katedral meydanına doğru yürüdüm. Yürürken köşede KFC'yi gördüm ve benim gözler faltaşı tabi.

Daha önce barcelonada da yaptığım ve yapmaktan keyif duyduğum şeyi yapmak için yola devam ettim. Kfc'nin kova tavuklu menüsü arkadaşlar. Türkiye'de KFC'yi sevmiyorum ama orada tadı bir farklı yahu. Menümü aldım ve katedral meydanında bir banka kurularak sindire sindire yedim ve mutluluğum tarif edilemez :) Daha sonra arta kalan hamburgerin üzerine bir not bırakarak oradan yavaşça yürümeye başladım çünkü hava hafiften üşütmeye başlamıştı. Sağa sola bakarken bir de ne göreyim. Tallinn de tanıştığım arkadaş benim 3 bank yanımda tek başına oturmuş etrafı seyrediyor :) Selamlaştık falan oturdum yanına. O da bayağı şaşırdı bende. 1-2 saat muhabbetin ardından artık soğuk dayanılmaz olmaya başlayınca ayrıldık tekrar. Onun hosteli benimkinin aksi yönünde olmasa herhalde geceyi yine beraber geçirirdik diye düşünüyorum.


Neyse ben yine markete doğru yol aldım. Ertesi gün yolsa atıştırmalık bir şeyler aldım ve otele geçtim. Common room da birkaç kişiyle tanışıp, sohbet ettikten sonra geç saatlerde odama geçtim ve temiz bir uyku çektim.

Sabah erken saatlerde otelden ayrılarak geldiğim otogara doğru yol aldım. Diğer yolculuklarımda Ecolines firmasını kullanmıştım eğer okuduysanız görmüş olmalısınız. Bu sefer ise Lux Express den bilet almıştım Riga'ya. Sebebi büyük bir ihtimalle ya kalkış saati yada fiyat olsa gerek, böyle bir seçim yaptım. Şunu söylemeden geçemeyeceğim otobüs gerçekten lükstü arkadaşlar. Otobüsün 0 kilometre olmasının da etkisi muhakkak vardır ama çok güzel bir yolculuktu Riga'ya doğru. Ücretsiz sıcak içecekler, hızlı wi-fi, koltuk arkası ekranlar, elektrik prizleri ve yolculuk konforu gayet hoştu doğrusu.


Genel olarak Vilnius'la ilgili ne düşündüğümü söylersem, polonya ile letonya arasında karışık bir ülke diyebilirim. Gelişmişlik, şehir yaşamı, insanların sıcak kanlı olması, fiyatlar, tarih ve kültür açısından bu iki ülkeye de komşu olması bakımından gayet benzer yanları var. Oraya gittiğim için pişman mıyım? hiç de değil ama 2 günlük bir gezi yeterlidir diye düşünüyorum. Merkez dışında gidilecek birkaç yer daha var(mesela trakai). Eğer oralara da gitmek isterseniz 3-4 gün yeterli olacaktır benim gibi bir gezgin için. Bildiğiniz üzere çok önemli değilse para vererek müzeye, kiliseye girmem arkadaşlar. Tarihe pek merakım yok. En azından tarihi yerlere odaklanmaya. Diğer türlü gerçekten çok ilginç hikayeler, gezilecek müzeler, kiliseler mevcut. Meraklısına duyurulur. Bu arada şehri gezerken toplu taşımayı hiç kullanmadım, gerekte yok eğer uzak bir yerde konaklamayacaksanız. Hepsi bu..

Yazının devamında normalde 1 günlük Riga turu daha olacaktı. Kayda değer pek bir şey olmadığı için şurada biraz da ondan bahsedelim. Gidiş-dönüş için Riga'yı tercih ettiğimden dolayı dönüş uçuşu ve birkaç erasmus arkadaşımla buluşmak üzere Rigaya yol aldım ertesi gün. Yine bir backpacker hostelinde konakladım ve geldiğim günlerde aklımda kalan birkaç yeri keşfedip birkaç hatıra eşya alarak bir gün daha geçirdim. Hediyelik eşyalar konusunda birçok yer gibi burası da gözünü açmış diyebilirim. Çok ucuz değiller yani :-/ Son olarak şunu da söylemeden geçemeyeceğim aslına bakarsanız. 8 gün boyunca tam bir yaz havasının olduğu gezimin son gününde Riga'da öyle bir soğukla karşılaştım ki hava utanmasa kar yağacaktı yemin ederim. Havalimanı otobüsüne kendimi zor attım açıkçası.

Evet dostlar yazıyı burada keserken sonuna kadar okuyanlara teşekkür eder, sorularınız olursa mutlaka benimle Instagram veya facebook üzerinden veya mail adreslerimden çekinmeden iletişime geçin. Bildiklerimi paylaşmaktan memnun olurum. Kendinize iyi bakın, yola çıkın.


Bu arada eğer bu yaz eğer yeşil pasaporttan havaalanına takılmayıp gidebilirsem dönüşte Stockholm, Malmö, Kopenhag ve Hamburg'tan oluşan İskandinavya turumun anıları ile sizinle paylaşıyor olacağım. ;-)

Yol açık yola çık :)

Bunlarda sınırlı sayıda çektiğim kareler:

















Hasan ERCAN
26.07.2016
Karabük

24 Temmuz 2016 Pazar

İLK KEZ UÇAĞA BİNECEKLERE ÖNERİLER!

Merhaba sevgili dostlar. Bu yazımda yurt içi veya yurt dışı hatlarda ilk kez uçak yolculuğu yapacak arkadaşlarımıza bir takım kullanışlı bilgiler sunmayı amaçlıyorum.


Öncelikle üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen halen birçok kişiye ulaşabiliyor olmak benim için gurur verici. Hepinize teşekkür ediyorum ve bol şans diliyorum.

Aldığım feedback'ler doğrultusunda en çok sorulan sorulardan birisi uçakla seyahat konuları oluyor sevgili okur. Birçok erasmus öğrencisi arkadaş gitmeden önce mutlaka bana uğruyor ve şuradan şuraya nasıl giderim? Şu hava limanına kaç saat önce gitmeliyim?.. gibi sorularla geliyor ve bende yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu sebepten konuyu şu şekilde anlatmaya çalışalım.

Ülkemizde her gün halen yüzlerce kişi ilk defa uçakla seyahat deneyimi yaşadığı için bu tip soru işaretleri olması çok normal. Lakin birkaç prosedür dışında uçakla seyahatin otobüslerden hızlı olması dışında pekte bir farkı kalmadı diye düşünüyorum.

Ülke içi uçuşlarda genellikle 1,5-2 saat öncesinde havalimanında olunması istenmektedir. Sebebi ise ortalama olarak sizinle beraber 150-200 kişinin aynı uçağa binecek olmasıdır. Bagajlar, fazla bagaj uygulamaları, bilet ve check-in işlemleri, engelli yolcuların transferi, arama-tarama faaliyetleri her bir kişi için standart olduğundan güvenlik açısından zaman almaktadır.


Bileti hangi kanal yoluyla almış olursak olalım check-in yapmadan (koltuk seçerek uçağa bineceğini bildirmeden) uçağa binmenin bir yolu yoktur. Birçok havalimanında olmakla beraber bazılarında halen online check-in (internetten ve ya mobil olarak) sistemi olmayabiliyor. Bu sebepten bilet alındıktan sonra havalimanında erken bulunulması için söylenen sürelere uymak gerekmektedir. Diğer taraftan online check-in artık bir kaç saniye içerisinde yapılabiliyor hali hazırda.

Online check-in için havayolu şirketinin web sitesine giriyoruz ve gerekli kısıma PNR numaranızı ve istenilen kimlik bilgilerini girdikten sonra koltuk, ekstra bagaj ve menü (isterseniz) seçimlerini yaparak işlemi tamamlıyoruz. Mobil check-in için yine havayolu şirketinin uygulamasından veya mobil web sitesinden aynı kimlik bilgileri ve PNR numarası ile yukarıdaki işlemleri tamamlıyoruz. İşlem sonucunda mail adresimize ve akıllı cep telefonu kullanan yolculara mobil barkod gönderimi yapılıyor. Kiosk check-in sistem daha çok yalnızca kabin bagajına sahip yolcular için kullanışlı bir sistem. Sizi basitçe yönlendiren bu sistem pasaportunuzu dahi kontrol edecek kabiliyete sahip ve işlem sonucunda direk BOARDİNG PASS-BİNİŞ KARTInızı veriyor. Örneğin aşağıda gördüğümüz THY'nin kioskları kuyruğa girerek check-in yapmak yerine çok daha hızlı. Bu uygulamanın negatif yanı havalimanlarında bulunduğu için uçağın birçok koltuğunun çoktan dolmuş olabilme ihtimali ve istemediğiniz bir koltukta seyahat etme ihtimalinizin olması.


Check-in yapmış isek (Kontuardan, kiosklardan, online olarak) ve kabin bagajımız (genellikle 7-8 kg) dışında bagajımız yok ise boarding pass-biniş kartımız (kiosk, online check-in desk veya mobil olarak aldığımız) ile direk olarak uçağa bineceğimiz kapıya gidebiliriz. Uçak altı bagajımız var ise havalimanında bulunan havayolunun online check-in kontuarlarına uğrayarak gerekli işlemleri yaptırmalıyız.


Kabine alacağımız el bagajında diğer yolcuları ve uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin yanınızda 1 litreden daha fazla sıvı  yada kesici delici herhangi bir alet bulunduramazsınız. Parfüm türevi şeyler, yiyecek olarak salça,bal kavanozu gibi şeyler alamazsınız. Bunun gibi birçok saçma gibi görünen kurallar vardır ve her havayolu şirketinin internet sitesinde yazmaktadır ve kendi aralarında farklılık gösterebilmektedir.

Unutmadan sıvı kısıtlamalarının elbette mantıklı bir sebebi vardır ve uçak kazası raporları sonucunda yürürlüğe konmuştur. Herhangi bir kaza durumunda kabin içerisinde bir patlama olursa bu sıvılar, örneğin alkol ve türevleri, alevin parlamasını artıracağından ve yolculara daha ciddi zararlar vereceğinden yasaklanmıştır..

Daha sonrasında uçağa binerken kimlik kartınızla beraber biniş kartınızı göstererek uçağa geçebilirsiniz.

Yurt dışı uçuşlara gelecek olursak işler bir tık daha değişkenlik göstermektedir. Buradaki fark gideceğiniz ülke ister vize istesin ister istemesin pasaport kontrolleridir. Biniş kartınızı aldıktan sonra sıradaki işlem gerekiyorsa yurt dışı çıkış pulu alarak pasaport kontrol sırasına girmektir. Havayolu şirketlerinin uçuştan önce 2,5-3 saat önce limanda olun demesinin sebebi bu kontrollerdir. Ülkemizde genel olarak Yurtdışı uçuşlar İSTANBUL ATATÜRK, İSTANBUL S.GÖKÇEN, İZMİR A.MENDERES, ANKARA ESENBOĞA ve ANTALYA havalimanlarından gerçekleştiği düşünülürse karşılaşacağınız kalabalık hakkında bir fikir verecektir. Sabah ve akşam geç saatlerde çok fazla endişe etmeseniz de olur fakat öğle saatlerinde aman allahım bu ne kalabaluk diyeceğinize eminim. Yaklaşık 10 adet pasaport kontrol masası ve en az 200-300 kişinin önünüzde olduğunu düşünün :)

Bu aşamayı geçtikten sonra gerisi iç hatlar ile aynı. Uçak kapısına gidip uçağın rötar yapmamasını ummak ve gelen geçen uçak trafiğini izlemek :)

Unutmadan şunu da iliştirelim. Havalimanlarında x-ray ve üst aramalarda üzerinizde metal hiçbirşey kalmadığına emin olun. Aksi takdirde detaylı aramaya mağruz kalacağınızı belirtelim. Bir de uçak kapısına giderken tekrardan geçtiğimiz x-ray alanında o demin bahsettiğimiz yasaklı eşyalar dışında börek, dolma, su, kola gibi eşyaların tamamı çöpe gidecek maalesef.

Bu yazıyı yaklaşık 7-8 kez yurtdışı, 10-15 defa da yurt içi uçuş deneyimini sahip bendeniz yazmış olup çok detaylara girmeden açıklamaya çalıştım. Görüşleriniz ve eklememi istediğiniz kısımlar için bana Instagram ve facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz. Hepinize iyi uçuşlar ve bol şans..

"Uçak pistten ayrılırken ki G kuvveti biraz başınızı döndürebilir, kafanızı yaslamayı unutmayın :) "

Hasan ERCAN
24.07.2016
Karabük