13 Haziran 2019 Perşembe

Pasaport Nasıl Alınır??

Merhaba sevgili okur. Bu yazımda 2019 mayıs ayında edindiğim umumi(bordo) pasaport alış hikayemi anlatıyor ve genel anlamda pasaport almak için gerekenler hakkında bilgi veriyor olacağım.

Öncelikle pasaport almak için gerekenler:

-Kimlik veya türevleri,
-2 adet biyometrik fotoğraf,
-Pasaport harç ve cüzdan bedeli dekontu,
-Randevu alma,
-Varsa eski pasaport,
-Öğrenci belgesi (harçsız pasaport için),


Yeşil pasaportunun süresi dolan her birey gibi benim de artık bordo pasaporta ihtiyacım olunca başvuru işlemlerimi başlatmış oldum. Öncelikle internetten biraz araştırma yaptım ve gerekli evraklar için hazırlık yaptım.

Biyometrik fotoğraf artık bir çok resmi evrakta kullanıldığı için fotoğrafçıların hemen hepsi nerede kullanacağınıza göre seri bir şekilde fotoğrafı hazırlıyorlar. Buradaki önemli kısım fotoğrafı hangi belgede kullancağınız söylemek. Çünkü pasaport, kimlik, ehliyet veya vize başvurularında hep biyometrik fotoğraf kullanılır ama boyutları aynı değildir.. Ücreti değişkenlik gösterebilir ama ben 4 tanesine 30 TL gibi bir ücret ödedim.

Ardından bu linkten ve google üzerinden de bulabileceğiniz nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara giderek doğrudan gişeden cüzdan ve harç ücretini yatırdıktan sonra müdürlüğe giderken götüreceğiniz ödeme dekontunu almanız gerekiyor. Dekont ıslak imzalı ve kaşeli olmalı. Buna dikkat etmelisiniz. Bu arada ben (4+) 10 yıllık pasaport aldım.

Ücretler ise böyle:


Randevu alma süreci ise oldukça basit. Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü sitesine girerek kimlik bilgilerinizi doldurduktan sonra size en yakın müdürlüğe göre randevu alıyor ve saatinde orada olarak işlerinizi hallediyorsunuz.

Bu süreçte beni en derinden etkileyen elbette pasaport ücretleri oldu. Geçtiğimiz birkaç seneye göre yüzde elli civarında ki artışlar gerçekten düşündürücü. Galiba kağıda zam geldi... Öte yandan müdürlükte ki memur benden bir adet fotoğraf istedi ve onu da taratıp iade etti. Yani neden 2 adet isteniyor anlamış değilim. Eski pasaportumu da verdim kendisine. Üzerine "İptal edilmiştir!" kaşeleri bastıktan ve deldikten sonra geriye verdi, yani pasaportunuza el konulmuyor. Bu noktada vize başvurularında ibraz etmek isteyebileceğiniz eski pasaportunuzdaki vizelerin fotokopileri için bir sıkıntı olmuyor.

Ben süreci başlatmaya karar verdiğim gün bana en yakın müdürlük için ertesi gün sabahına randevu buldum. Bankadan gidip paramı yatırdım. Akşam iş çıkışı fotoğraf ve fotokopi işlerimi hallettim. Ertesi gün sabahtan randevuyu gerçekleştirdim ve 10 dk civarı sürdü. 3 gün sonra pasaportum başvuruda belirttiğim işyeri adresime PTT tarafından teslim edildi. Yani evde yokum pasaport gelirse alamam geri gider gibi bir durum yok. Zaten pasaport PTT'ye teslim edildiği an PTT tarafından cep telefonunuza bilgi mesajı iletiliyor.

NOT: Pasaport, Sürücü Belgesi ve Kimlik belgeleri yaygın olarak bilinenin aksine Emniyet Müdürlükleri'nden değil artık Nüfus Müdürlükleri'nden temin edilmektedir.

Evet tüm süreç böyleydi.

Merak ettiğiniz şeyler için bana Instagram ve Facebook üzerinden ve mail adreslerimden ulaşabilirsiniz.

Bol şanslar.

Hasan ERCAN
13.06.2019
İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder