17 Ekim 2015 Cumartesi

7 Günlük Baltık Turu : Riga/LETONYA

 Eveet sevgili okur. Bugün size birden aklıma düşüveren ve bir ay içerisinde planlıyıp gerçekleştirdiğim 7 günlük Baltik Turu'mun ilk durağı ve Letonya'nın başkenti RİGA'dan bahsedeceğim.

 Uzun süredir yazı yazmıyorum/yazamıyorum. Yalan söylemenin anlamı yok. Biraz küsmüştüm yazmaya, sebebi bende saklı. Neyseki hınzır blog illa "Bunu da yazmalısın :)", "Bak oğlum kesin yaz!" gibisinden beni kışkırttı ve bu yazı sizlerle. Ona teşekkür ederken o kadar işin arasında yazı hazırlamın ne kadarda rahatlatıcı ve terapi kıvamında birşey olduğunu anlatamam.



 Tamam tamam konuya giriyorum :) Temmuz ayının sonlarına doğru staj yaptığım esnada nereden estiğini bilmediğim bir rüzgar beni telefonumdaki thy uygulamasından baltik ülkelerine olan uçuşların fiyatlarına bakmaya itiverdi. Sonra bu iş aklıma öyle bir takıldı ki geceleri saatlerce google maps ve skyscanner'dan ülkelere ve uçuşlara bakarken buldum. Ardından iş google da sokaklara gezmelere kadar vardı.

 Artık karar varma aşamasına geliyordum. Para, konaklama ve bilet işleri için ayarlamalar yapıyordum. İstanbul'dan Tallinn, Vilnius, Riga, Helsinki bir de Stockholm uçuşları arasında tercih yapmaya çalışıyor ve bu ülkeler arasında geçişlere bakıyordum. Sonrasında İsveç ve Finlandiya'yı Petersburg ile beraber önümüzdeki seneye bıraktım ve İstanbul Atatürk- Riga uçuşuna gidiş-dönüş biletimi bir ay öncesinden alıyor olmama rağmen gayet uygun bir fiyata aldım. Hostelworld.com dan da kalacak yerleri ayarladım. Bu 3 ülke arasında trenler çok yaygın olmadığı için otobüsle geçiş yapılıyordu ve gayet ucuzdu. Ecolines, Simple Express, Lux Express firmaları en popüler olanları idi ve bende bunlar ile ulaşım sağlayacaktım.

 Günler birbirini kovaladı, içimdeki heyecan büyüdü de büyüdü ve gün geldi ve kendimi uçakta buldum. Hayatımda ikinci kez thy ile uçuyordum ve gerçekten güzel hissetiriyordu. İlaveten Türkiye'de tanıştığım ve Riga'da yaşayan bir arkadaşımla buluşacaktım ve o da ayrı bir heyecan katıyordu işin içine. Neyse kalkış yaptık, yemek yedik vs. Öyle rahat bir uçuştu ki iniş için alçalmaya başladığımızda uyandım ve bir yarım saat kadar kestirmişim film izlerken :) Tabi bu rahatlıkta yanımdaki koltuğun boş olmasının da faydası vardı.

 2,5 saatlik uçuşun ardından Riga Havalimanına indik. Pasaport kontrolü sırasında bir de baktım ücretsiz internet mevcut. Kalacağım otel için otobüs durağı ararken arkamdan Erasmus'a gelmiş arkadaşları farkettim ve onlarla kısa bir muhabbetin ardından otobüs bileti için Tourist İnformation'a gittim. Bilet normalde daha pahalıyken orada daha ucuz oluyormuş turistlere. Neyse güleryüzlü memurlara otobüs durağını sorduktan sonra ayrıldım ve belediye otobüsü ile Riga Old town olarak bilinen eski çarşıya ulaştım. Otelim St. Peter's Kilisesinin tam arkasındaki Red Nose Hostel idi. Çantaları attım ve etrafı kolaçan etmek ve akşam yemeği için hostelden ayrıldım. Bu arada otobüsten indiğimde bir süre ters yöne gittiğimi farkettim. Çünkü arkadaşım alt geçitten geçerek yolun karşısındaki sokağa gireceksin demişti. O anda yer-yön bulma yeteneğimin biraz körelmeye başladığını farkettim ama elbette sonraki iki günde her sokağa gire çıka her tarafı ezberlemiştim.


 Ertesi her gün öğle saatlerinde ücretsiz olarak düzenlenen şehir turuna katıldım. Rehberimiz Agnese eşliğinde 2-3 saatlik kısa bir tur yaptık. İlk olarak avrupanın en küçük hosteli "The cats hostel"in önüne giderek birkaç hikaye dinledik. Sonrasında sırasıyla Riga Central Market, Çiçek pazarı, birkaç sanat müzesi, Letonya Bilim Akademisi Binası, Tren istasyonu, Berga Bazars Avm, Vermanes Darzs isimli parka gittik. Turun ardından ona küçük bir hediye bırakarak bisiklet turu için oradan ayrıldım.
 Sabah hostelden çıkmadan önce hostellerde bolca bulunan şehir haritalarından bir tane kapmıştım ve o da tam bu noktada işime yaradı. Harita üzerinden bisiklet kiralama dükkanını buldum ve yine rehber eşliğinde şehir içinde yürüyerek ulaşmanın zor olduğu moskova mahallesine ve Riga'nın daha modern kısımlarına gittik.

 Gün sonunda yaklaşık 6-7 saattir güneş altında kaldığımı anladığım anda başımın zonklması şiddetlenmeye başlamıştı. Yemek ve kahvaltılık alışverişi için market ararken mc donalds gözüme çarptı birden bedava internet aklıma gelmişti. Tahmin edebileceğiniz gibi gözümde dolarlar uçuşuverdi. Oradaki banka otorup biraz dinlenirken Riga daki arkadaşımdan gelen mesajları gördüm ve hemen iletişim kurduk. Yakınlarda olduğunu söyledikten sonra buluştuk ve 2 saatlik nefessiz bir muhabbet ettik. Gece olmaya başlamıştı ki havanın soğukluğundan bunu anlamaya başlamıştım. Arkadaşımın anlattığına göre Riga'da gündüzler de normalde soğuk oluyormuş ama benim gittiğim hafta tam bir karasal iklim vardı. Gündüz yanıma ceket almama rağmen onu taşımaktan yoruldum, çünkü müthiş sıcak bir hava vardı. Ardından vedalaştık ve hostelin yolunu tuttum. Ertesi günkü Tallinn yolculuğum için düşüncelere dalarken aynı zamanda Riga'nın tam olarak bitmediğine üzüldüm bi açıdan.

 Ertesi sabah çantayı topladım, yolculuk için hazırlandım ve tıpki diğer oda arkadaşlarımın yaptığı gibi pencerenin önünde İstanbul'da hazırladığım ekmek arası sandviçlerimi yedim. Hostelden ayrıldıktan sonra otobüs terminaline gittim. Biletimin internet çıktısını göstererek otobüse bindim.  Öğle saatlerinde Ecolines ile Tallinn yoluna koyulmuştum. Şans öyle yaver gitmişti ki güzelim orman yollarından giden bir yolda iki katlı otobüsün en ön koltuğuna denk gelmiştim.

 Aslında bu Riga ile ilk tanışmamdı. Dönüş uçuşu için tekrar buraya gelecektim asıl eğlence o zaman idi :)

 Devamı bir sonraki Tallinn yazımda..

 Hasan ERCAN
 17.10.2015
 KARABÜK

Polonya'ya Erasmusa Gidecek Arkadaşlara Duyuru!

 Merhaba sevgili okur yazarlar. Bu yazım çok kısa olmakla birlikte sizlere birkaç hatırlatma yapmak istiyorum.


 Yaklaşık 1,5-2 yıl önce yaşadığım erasmus hayatım sırasında sizlere bu blogdan yaşadığım deneyimleri ve bilmeniz gerektiğini düşündüm bilgileri paylaştım. Bunu yazarak ki tek amacım daha işini bilen ve daha duyarlı arkadaşlar oluşturmaktır. Bir yardıma ihtiyaç duyduğunda kısa yoldan işi bilene sorsunlar diyerekten. Bu sayede yüzlerce kişi özellikle Instagram ve facebook yoluyla bana ulaştılar, istedikleri her soruya bir şekilde cevap verdim veya bir arkadaşa yönlendirdim. Şu anda bu arkadaşlar gidip geriye bile döndüler ve okullarına başladılar bile. Hatta bir kısmı ile halen iletişim halindeyiz ve onlarda ben gibi blogları aracılığı ile aynı göreve devam ediyorlar.

 Daha önce de belirttiğim gibi yazılarımı güncel tutmaya çalışıyorum. Özellikle D Tipi Ulusal Vize Alma (Polonya için) isimli yazımın reytingi çok yüksek ve bu sebepten bu yazımı güncelledim ve eklemeler yaptım. Ayrıca Türkiye'den Lublin'e Gidiş Polonya'dan Lviv'e Geçiş ve Türkiye'ye Dönüş ve LUT'da Konaklama ve Yurtlar yazılarım da gayet yüksek okunmaya sahip ve bu benim açımdan sevindirici.

 Yukarıda bahsettiklerimden şu sonucu çıkarabilirsiniz. Herhangi bir durumda benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Mail ve facebook hesaplarımı bu durumlar için aktif kullanmaktayım. Yazmamı istediğiniz bir yazı olursa özellikle LUBLİN hakkında şartları sağlarız ve bir yazı hazırlarız.

 Bir hatırlatma daha!!

 Çoğunlukla Lublin olsada Varşova, Poznan ve Bydgoszcz şehirlerine giden ve şu anda orada olan arkadaşlarım mevcut ve sizleri seve seve onlara yönlendirebilir, yardımcı olabiliriz.

 Hepinize bol şans. Takipte kalın..

 Hasan ERCAN
 17.10.2015
 KARABÜK

21 Şubat 2015 Cumartesi

Boeing 737-MAX

 Yine bir uçak incelememiz ile karşınızdayız. Bu yazımızda Boeing'in market liderlerinden 737 modelinin yeni ve geliştirilmiş hali olan Boeing 737-MAX üzerinde duracağız.


 Boeing 737-MAX kısa ve orta mesafe menzillerde kullanılmak üzere, dar gövdeli, tek koridorlu ve düşük fiyatlı ticari yolcu uçakları segmentine uygun olarak Boeing Ticari Uçak grubu tarafından geliştirilen bir yolcu uçağıdır. Altyapı olarak 737 ailesinin üzerine kurulan MAX grubu 4. Nesil olarak hizmet vermeye başlayacaktır.

  Başlıca değişiklik olarak büyük ve daha verimli CFM International LEAP-1B motorları kullanılacak olan uçağın gövdesinde de bir takım değişikliklere de yer verilecektir.

 İlk teslim tarihi olarak 737'nin ilk uçuşunun 50. yıldönümü olan 2017 yılında yapılması planmakta olup Kasım 2014 itibariyle firmanın aldığı sipariş sayısı 2600 adet dolaylarındadır.

 GELİŞİM

 2006 yılı itibariyle şirket 737'nin tasarımında yeniliğe gitmek için kolları sıvadı ve bunu yaparken Boeing 787 Dreamliner 'ın tasarım dilini takip eden bir iş yapmak istediler. 2011 yılına kadar süren görüşmeler sonucu proje bir süreliğine rafa kaldırıldı. Üç sene sonra Kasım 2014'te Boeing yaptığı bir açıklama ile 2030 yılına kadar 737'yi tamamen yeni ve muhtemelen kompozit gövdeye sahip bir uçakla yenilemek istediklerini duyurdu.

 2010 yılında Airbus tamamen yenilenmiş motorlara sahip A320-Neo'nun tanıtımını yapmıştı ve Ekim 2015'te ticari olarak faaliyete geçeceğini planladıklarını duyurmuştu. Bu gelişme filolarına yeni ve gelişmiş uçaklar katmak isteyen bazı büyük havayolu operatörlerinde pozitif etki yaratmıştı. Havayolu şirketlerinin Boeing üzerindeki baskısı ve özellikle yakıt tasarrufu bakımından daha verimli uçaklara olan ihtiyacın ortaya çıkması üzerine kod adı Boeing Y1 olan 737 Max projesi tekrar gündeme gelmiş ve Ağustos 2011'de onaylanmıştı.


 Bu gelişme bir bakıma Airbus'ın yaptığı atağa yanıt niteliğinde olacak ve modern uçak piyasasını canlandıracaktı. İşler yolunda gider ve 737 MAX normlara uygun şekilde üretim bandından inerse şuanki A320'ye oranla %16, A320-Neo'ya oranla ise %4 oranında yakıt tasarrufu yapmış olacak.

 Öte yandan havayolu operatörlerinin istekleri doğrultusunda 737 MAX 7, 737 MAX 8 ve 737 MAX 9 olmak üzere 3 farklı varyantı bulunan yolcu uçağı ailenin eski fertleri olan 737-700, -800 ve -900ER 'in yerini almış olacak.

 İlk üç uçak (MAX 7-8-9) için gövde-kanat-kapı konfigürasyonlarında değişiklik yapmayan şirket Temmuz 2013'te yaptığı açıklamayla 737 Max 8 için yenilenmiş kabin ve gövde konfigürasyonlarının tamamlandığını açıkladı. İyileştirmelerin ardından yapılan iç denetimlerden elde edilen verilere göre yeni nesil 737 serisi yakıt kulanımını %14 oranında düşürmüş olacak.

Eylül 2014'e gelindiğinde 737 biraz daha büyümüş ve 737MAX 200 (737 MAX 8) piyasaya sürülmüştü. 200'den fazla ekonomi sınıfı inceltilmiş (slimline) koltuğa sahip uçağa yolcu kapasitesinden dolayı ekstradan bir adet daha acil çıkış kapısı eklenmişti. Mutfaktaki 8 adet servis arabasından 3'ü kaldırılmış ve halihazırda 737 modellerine göre koltuk başına %20 verimli bir uçak haline getirilmişti. Bu sayede işletme maliyetleri (operating costs) %5 oranında düşürülmüş ve dar gövdeli uçak segmentinde en verimli uçak olmuştur.

Bu arada Boeing'in Seattle'daki Everett fabrikası 2014 itibariyle aylık 42 adet 737 üretebilme kapasitesine sahiptir. Bu sayı 2017 için 47, 2018 için 52 olarak planlanmaktadır.


MÜŞTERİLER

 Başlangıçta American Airlines dahil hiçbir müşteri açıklanmadı. 17 Kasım 2011'de iki adet müşterisinin ismini yayınlandı. Bunlar Lion Air ve Aviation Capital Group'tu. Hemen ardından Boeing 9 ayrı firmayla 700 adetlik bağlantı yaptığını duyurdu.

 13 Aralık 2011'e gelindiğinde Southwest Airlines 737 Max'in ilk resmi müşterisi olduğunu açıkladı. 150 adet opsiyonlu sipariş veren şirket'in teslimatları yine ilk uçuşun gerçekleşmesi için planlanan 2017 yılı içerisinde başlayacak.

 Aralık 2011'de alınan diğer siparişler ise toplamda 13 müşterisi için 948 adet olarak kayda geçti.

 8 Eylül 2014'te filosunun tamamı (yaklaşık 400 adet) 737-800'den oluşan Ryanair 200 adetlik
yeni Boeing 737 MAX 200 "gamechanger" siparişi için anlaşma imzaladı. Bunların 100 adeti direkt olarak sipariş, diğer 100'ü ise opsiyonlu olarak anlaşmada yer aldı.


DİZAYN

"Boeing Sky Interior" üretim dili tüm kabine hakim olurken üretim standartları 787'nin seviyesinde olacak olan kabinin ışıklandırmalarında LED teknolojisi kullanılacak.

Yakıt veriminde artış

 Yakıt verimini artırmanın birkaç yolu olmakla birlikte bunlardan en önemlileri kanat ve kanatçıklardır. Motor yüzeyinde, kanat yüzeyinde ve kanatçıklarda yapılan iyileştirmeler ile kayda değer miktarda verim elde edilmiştir. Yeni jenerasyon 737'lerin kanatçıkları motor yüzeyinde ve kanadın gövdeye yakın kısımlarında transonik şok dalgaları yaratırken, 737MAX'in kanatçıkları bu verimi düşüren dalgaları %5 oranında azaltmaktadır. Ek olarak bu uçağın motorları eski nesle göre daha yükseğe ve kanattan öne çıkacak şekilde monte edilmektedir.


 Yeni kanat ucu tasarımı yeni nesil 737'ler üzerinde tanıtıldı. Tasarım bu tip kısa ve orta menzilli uçaklar için izin verilen uluslararası kanat genişliği standartlarına uygun olarak yapıldı ve bu yapılırken uçak kanadı için maksimum kaldırma kuvveti elde edilmeye çalışıldı. Tasarımın asıl kısım olan V şeklindeki kısım direkt olarak hayata hiç geçirelemeyen McDonnell Douglas MD-12 'nin kanat ucu tasarımından alınmıştır. Boeing bu dizayn sayesinde totalde elde edilen %10-12'lik tasarrfa ek olarak %1,5-2 miktarında bir tasarruf elde edileceğini öne sürerken uçak yüzeyine laminer yüzey akış işlemleri uygulandığı takdirde bu miktarın artabileceğini vurguluyor.

Kokpit ve Uçuş Kumandaları

Boeing kokpit için çok büyük değişiklikler planlamakta. Bunun sebebide yeni jenerasyon 737'ler için bakım kolaylığı sağlamak olarak gösteriliyor.
Değişikliklerden ilki 787 Dreamliner'da da bulunan Rockwell Collins'in sağlayacağı 15.1 inç büyüklüğündeki 4'er adet LCD ekran. Bu ekranlar pilotların daha verimli çalışması için tasarlanmış uygulamaları göz önünde tutmak ve gerekli durumlarda pilotları uyarmak amacıyla konumlandırılıyor.
Bir diğer değişim ise fly by wire olarak bilinen kontrol sistemlerinin eklenmesi. Boeing diğer değişimlerden ziyade bunun daha önemli olduğunu düşünüyor ve gelecekte uçak kanatları olmak üzere manuel olarak kullanılan birçok sistemin bununla yenileceğini söylüyor.

Motorlar

 Boeing motor seçimi konusunda birçok değerlendirme yapmak durumdaydı. Ellerinde CFM International Leap-1B engine: 66.1 in (168 cm) or 68.1 in (173 cm) olmak üzere iki seçenek vardı. Fakat her iki seçenekte de 42.9 cm'lik minimum motor yerden yüksekliğini ayarlamak için iniş takımlarında değişiklik yapmak gerekiyordu. Ayrıca daha büyük motor çapı daha az yakıt tüketimi yapmasının aksine büyüktü, ağırdı ve bu yüzden gövdede de bir takım değişikliklere ihtiyaç gerektiriyordu.

Konu üzerinde yapılan araştırmalar ve tartışmalar sonucunda Kasım 2011'de bir açıklama yapıldı ve  motor fan çapı 176 cm olarak belirlendi ve iniş takımları da 15-20 cm civarında uzatılarak bakım için yeterli mesafe elde edilmiş oldu. Son yapılandırmaların ardından daha büyük fan 2013'ün ortalarında ayarlandı ve daha küçük tasarım değişiklikleri ile motor çekirdeği motor yuvasına monte edilmiş oldu.

Ayrıca daha güvenli bir motor için yakıt boşaltım regülatöründe yenilemeye gidildi.

VARYANTLAR
* 737 MAX 7  -> 737-700 ve 737-700ER 'in yerine,
* 737 MAX 8  -> 737-800 'in yerine,
* 737 MAX 9  -> 737-900ER 'in yerine.

KIYASLANABİLİR UÇAKLAR

-Airbus A320neo family,
-Bombardier CSeries,
-Comac 919,
-Irkut MS-21.



Kaynak:
en.wikipedia.org
www.boeing.com

                                                                                                                                  Hasan ERCAN
                                                                                                                                  Şubat 2015
                                                                                                                                  KARABÜK