9 Şubat 2016 Salı

Polonya'ya giderken Yiyecek/İçecek olarak ne götürmeliyim?



 Merhaba sevgili okur. Benimle sosyal medya yoluyla iletişim kuran arkadaşların sık sorduğu sorulardan biri olan bu soruyu referans alarak kısa bir yazı hazırlayayım dedim.



 Konuya şöyle girelim. Eğer başkent Varşova veya Krakow gibi büyük olmayan Lublin gibi bir şehirde eğitim alacaksanız muhtemelen türk mutfağından ve türk marketlerinden biraz uzaklaşacak ve kendi çorbanızı kaynatmanız gerekecek. Bunun için biz gibi deneyimsiz gitmeyin diyerekten şu öğütlerim size faydalı olacaktır. Önce çantaya koyulabilecek listeyi verelim ve kısaca altına açıklayalım:

-Ortama alışana kadar sizi idare edecek ve çabuk bozulmayacak börek, pohaça vs,
-İstenilen kıvamda su bulana kadar seyahat sırasında kullanılacak miktarda su,
-Haftada ortalama 3gün çorba içiyorsak aylık 12-14 paket hazır çorba,
-Veya Ev yapımı toz tarhana,
-Konserve salça, turşu, tuz,
-Kahvaltılık reçel,bal,
-Çanta boy tava, kaşık, çatal,
-Zor durumda karın doyuracak eti burçak tarzı doyurucu bisküvi, çikolata,
-Tek içimlik kutu meyve suyu, süt vs.
EDİT: Bir de konuyla alakasız ama KABLOSUZ MODEM. Okulun (LUT) yurdunda kalacak arkadaşlar odalarına kendi modemlerini takmakla yükümlü. İster dışarıdan ister yurttan parasıyla satın alıyorsunuz.

 Neden börek dedik açıklamaya bile aslında çok gerek yok. Evden üniversiteye giderken annelerimiz niçin koyuyorsa o yüzden bunları istiyoruz. Lakin henüz hangi ürün hangi markette var hatta market nerede bunları öğrenesiye kadar ki bu 2-3 gün sürer, bu börekler bizi en azından kahvaltıda idare edecektir.

 Su işi aslında biraz opsiyonel. Çünkü çeşmeden içerim gibi düşünceleri duyar gibiyim. Ama bazı çeşme suları gerçekten kötü ve polonyalılar genelde gazanowa(gazlı ve minarelli) su içtiği için niegazanowa(gazsız, minarelsiz, bildiğimiz düz) su bulana kadar purelife veyta erikli işimizi görecektir.

 Hazır çorba işine gelelim. Eğer ben ve sevgili oda arkadaşım gibi yemeğe düşkün arkadaşlar iseniz keşke getirseydim diyeceğiniz bir yemek. Diğer türlü gerçekten kilo kaybedeceğiniz bir yurtdışı deneyimi oluyor. Sebebi ise akşam yemeğine çorbasız ve normal olarak ekmeği az tüketerek başlamak ve bir bakıma sofradan aç kalkmak. Çorba miktarı da tamamen size kalmış. Haftada bir paket ya yaparız ya yapmayız diyorsanız ona göre çorba alırsınız yanınıza. Tarhana da böyle tabiii..

 İşte burası önemli. Yemek yapmayı bilen bilir. Salça birçok yemeğe tat ve renk veren bir katıktır. Lakin bu Lublin de biz tuzlu salça ve turşu konservesi bulamadık dostlar. Adamların salça bildiğimiz şekerli yada su tadından hallice. Ona göre yanınızda şöyle bir yarım kiloluk konserve salça getirseniz iyi olacaktır. Turşu yiyen var yemeyen var ama böyle ekşili ve tuzlu turşu yok yokkk..

 Reçel ve bal konusu biraz size kalmış. Çünkü ikiside var burada. Balları biraz daha sıvı ve pahalı iken reçelin tadı gayet hoş. Ama bu orta avrupalı lar reçele koruyucu madde olarak domuz ürünleri katıyorlarmış ve jelimsi kıvamını da bu şekilde elde ediyorlarmış. He biz bunu öğrenene kadar baya yedik. Gerçi kesinliğinden emin olmadığımız için öğrendikten sonra da yedik ama sağlık açısından sıkıntı yaşatmadı. Ps: Çok değişik aromalı reçeller ve marmelatlar var ve tatları çok güzel :)

 Mutfak gereçleri nerde uygundur nerde ucuzdur öğrenene kadar(Lublin için otobüs terminalinin yanındaki pazar ve Auchan avm) bu tava falan işinizi baya görür. Gerek menemen olsun gerek et soteler olsun baya iş yapar. Hatta pilav bile yapabilirsiniz üstüne alüminyum folyo kapatarak :)


 Börek çörek pohaçalar bittiği vakit eti burçaklar size el sallamaya başlayabilir. Tahminen onlara sıra gelene kadar yemek işini halledersiniz zaten. Öyle olursa  da misafiliğe gelen polonyalı arkadaşlarınıza çayın yanına koyarsınız işte.

 Susadığınızda veya enerji ihtiyacı duyduğunuzda kutu içecekleriniz baya faydalı olur kanımca. Hiç okudunuz mu bilmiyorum ama yetişkin bir erkeğin günlük kalori ihtiyacının 5te 1ini karşılar düzeyde enerji sağlar bu meyve suları, sütler..

 Daha fazla merak ettiğiniz şeyler var ise bana mail adreslerimden ve facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz.

  Hepinize kolay gelsin.

  Hasan ERCAN
  09.02.2016
  İzmir







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder