16 Ocak 2014 Perşembe

Ulaştırma Sektörünün Vazgeçilmezleri: Kamyonlar

  Günümüzde ulaştırma sektörü dünya nüfusunun artışına paralel olarak çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu gelişimin temelinde tabiki teknolojinin durdurulamaz hızının rolü büyüktür.

  İnsanoğlu bu teknolojiyi tek bir sebepten dolayı bu kadar hızlı geliştirmektedir. O da daha çok ürüne daha hızlı bir şekilde erişebilme isteğidir. Peki bunu nasıl sağlayabilir? Elbette kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı ile. Bu yazıda karayolu taşımacılığının vazgeçilmez unsurları üzerinde duracağız.

  Kamyon ve Tırlar(çok dingilli uzun kamyonlar) pekçoğumuzun sıklıkla yollarda gördüğü, ulaştırma sektörünün vazgeçilmez unsurlarıdır. Nedenine gelecek olursak artık evimizde yada işyerimizde sahip olduğumuz pekçok hatta herşey onlar sayesinde bizlere ulaşır. Peki nasıl?



  Şöyle ki; şuan bu yazıyı okuduğumuz bilgisayarın veya cep telefonumuzun bize ulaşıncaya kadar geçtiği tüm üretim süreçlerinde bu araçları görebiliriz. Kısaca açıklayacak olursak, bilgisayarımızda kullanılan metal parçaları olusturan metal cevherinin kaynağından çıkarıldıktan sonra fabrikaya taşıyan araçlar bu araçlardır veya bilgisayarımızın ekran, klavye, batarya vs. gibi ana bileşenlerini üretim fabrikasından bilgisayarın ana montaj fabrikasına taşıyan yine bu araçlardır. Hatta üretimden ürünün bize ulaşmasını sağlayan kargo şirketinin kullandığı araçlar da yine bu araçlardır.

  Burdan şu sonucu çıkarabiliriz. Artık dünyada ulaştırma sektöründe kamyonlar büyük bir yer tutmaktadır ve uzun bir süre boyuncada bunun değişmesi mümkün görülmemektedir. Tam bu noktada bazı arkadaşlarımızın şu sözlerini duyar gibiyim; "Peki ya hava taşımacılığı yada deniz taşımacılığında büyük ilerlemeler kaydedersek?". Bu hususta şunu söylemekte sakınca görmüyorum. Hava veya deniz taşımacılığında ne kadar ilerlersek ilerleyelim, ki bunun için uzun süreler gerekir, kara taşımacılığı her zaman diğerleri ile koordine bir şekilde varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu da şu şekilde olur. Limana yanaşan gemiden veya havalanına inen uçaktan inen ürünler yine kara taşımacılığı dolayısıyla kamyonlar sayesinde istenilen noktaya nakledilecektir.

  Sonuç olarak insanoğlunun ihtiyaçları arttığı ve ulaştırma sektöründe karayolu taşımacılığı önemli bir rol oynamaya devam ettiği sürece kamyonlar vazgeçilmez bir unsur olarak varlığını koruyacaktır.

Hasan Ercan
16.01.2014
Karabük 

14 Ocak 2014 Salı

Erasmus Programına Nasıl Katılabilirim?

  Erasmus programına katılabilmemiz için öncelikle ülkemizde programa dahil olmuş bir üniversitenin Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmamız gerekmektedir.

  Bu şartı sağladıktan sonra üniversitemizde en az bir dönem (her öğretim yılı güz ve bahar yılı olmak üzere 2 dönemden oluşur) okumuş olmamız gerekiyor. Bunun sebebi birçok üniversitede yapılış ve zorluk yönlerinden çeşitlilik gösteren "Erasmus Yabancı Dil Sınavı"na girebilmek için gerekli olan not ortalamasına sahip olmaktır. Yani transkript sahibi olmaktır. Elbette sadece not ortalamsı değil, bu ortalamanın da belirli bir barajın üzerinde olması gerekmektedir. Örneğin Karabük Üniversitesi için Ön lisans ve Lisans öğrencileri için 2.20/4, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için 2.50/4 not ortalaması gerekmektedir.

  Eğer bu vasıflara sahip isek artık bize kalan Yabancı Dil Sınavından istenilen barajın üzerinde bir sınav puanı elde etmek. Sınavı geçmemiz durumunda sırada üniversitemizin erasmus giden öğrenci kontenjanında bir yer bulmak kalıyor ki bu kontenjan her üniversitede değişkenlik göstermektedir. Lakin edindiğim bilgilere göre bir üniversite ne kadar çok öğrenci değişimi yapar ise bir sonraki dönem de gönderebileceği ve alabileceği öğrenci sayısıda o kadar çok olmaktadır. Sonuç olarak iyi bir dil puanı ile seçilmeniz içten bile değildir ve o andan itibaren artık bir ERASMUS öğrencisi adayısınız :)

  Tüm bu koşullar göz önüne alındığında Erasmus öğrencisi olmak hiç te zor değildir. Yeterki çalışın ve hayallerinizin peşinden koşun..

Ekleme(Kbü için): 2014 yılı itibariyle ERASMUS programının ERASMUS+ olarak değişmesinden dolayı Kbü Erasmus Sınavı'nda bir takım değişiklikler olmuştur. Dil Sınavından B1(Common Europen Framework of Reference dor Languages / CEFR-Avrupa Ortak Dil Çerçevesi)* dil seviyesi alt baraj olarak belirlenmiştir.

  Hasan ERCAN
  14.01.2014
  Karabük
 

Erasmus Nedir?


  Aslına bakarsak o kadar yıllık öğrenim hayatımda pekte bilmediğim sadece aşina olduğum bu şey yakınlarda en yakın arkadaşımın katılmasıyla öğrendiğim ve benim de şuan hak kazandığım bir Avrupa Birliği projesidir...

  Ne kadar aklımda kalmayacak bilgileri öğrenmekten hoşlanmasamda bazı şeyleri öğrenmek lazım. Çünkü adamın biri sana "Sen ne işle uğraşıyosun kardeşim?" dediğinde en azından küçük bir cümleyle "Erasmus; şudur, budur, şöyle yapılır, böyle gidilir" gibi sözlerle tanımlamak gereklidir diye düşünüyorum ve ufacık bir cümleyle neymiş bu şey anlatıyorum :)


 Erasmus, açılımı "EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students" olan ve ülkemizde Avrupa Birliği Bakanlığı'na bağlı olan Ulusal Ajans'ın kontrolünde yürütülen, birçok avrupa ülkesinden birçok öğrenci ve öğretim elemanının katılımıyla gerçekleştirilen, bilgi edinme ve deneyim kazanma amaçlı bir Avrupa Birliği projesidir.

  Ayrıca programın ismi "Rönesans"ın ünlü bilgin ve ilahiyatçısı olan "Desiderius Erasmus"dan gelmekle beraber programın içeriğine ve amacına baktığımızda ustanın yaşam tarzını ve düşüncelerini görmekte hiçte zorlanmamaktayız..

  Hasan ERCAN
  14.01.2014
  Karabük