14 Ocak 2014 Salı

Erasmus Programına Nasıl Katılabilirim?

  Erasmus programına katılabilmemiz için öncelikle ülkemizde programa dahil olmuş bir üniversitenin Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmamız gerekmektedir.

  Bu şartı sağladıktan sonra üniversitemizde en az bir dönem (her öğretim yılı güz ve bahar yılı olmak üzere 2 dönemden oluşur) okumuş olmamız gerekiyor. Bunun sebebi birçok üniversitede yapılış ve zorluk yönlerinden çeşitlilik gösteren "Erasmus Yabancı Dil Sınavı"na girebilmek için gerekli olan not ortalamasına sahip olmaktır. Yani transkript sahibi olmaktır. Elbette sadece not ortalamsı değil, bu ortalamanın da belirli bir barajın üzerinde olması gerekmektedir. Örneğin Karabük Üniversitesi için Ön lisans ve Lisans öğrencileri için 2.20/4, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için 2.50/4 not ortalaması gerekmektedir.

  Eğer bu vasıflara sahip isek artık bize kalan Yabancı Dil Sınavından istenilen barajın üzerinde bir sınav puanı elde etmek. Sınavı geçmemiz durumunda sırada üniversitemizin erasmus giden öğrenci kontenjanında bir yer bulmak kalıyor ki bu kontenjan her üniversitede değişkenlik göstermektedir. Lakin edindiğim bilgilere göre bir üniversite ne kadar çok öğrenci değişimi yapar ise bir sonraki dönem de gönderebileceği ve alabileceği öğrenci sayısıda o kadar çok olmaktadır. Sonuç olarak iyi bir dil puanı ile seçilmeniz içten bile değildir ve o andan itibaren artık bir ERASMUS öğrencisi adayısınız :)

  Tüm bu koşullar göz önüne alındığında Erasmus öğrencisi olmak hiç te zor değildir. Yeterki çalışın ve hayallerinizin peşinden koşun..

Ekleme(Kbü için): 2014 yılı itibariyle ERASMUS programının ERASMUS+ olarak değişmesinden dolayı Kbü Erasmus Sınavı'nda bir takım değişiklikler olmuştur. Dil Sınavından B1(Common Europen Framework of Reference dor Languages / CEFR-Avrupa Ortak Dil Çerçevesi)* dil seviyesi alt baraj olarak belirlenmiştir.

  Hasan ERCAN
  14.01.2014
  Karabük
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder