16 Ocak 2014 Perşembe

Ulaştırma Sektörünün Vazgeçilmezleri: Kamyonlar

  Günümüzde ulaştırma sektörü dünya nüfusunun artışına paralel olarak çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu gelişimin temelinde tabiki teknolojinin durdurulamaz hızının rolü büyüktür.

  İnsanoğlu bu teknolojiyi tek bir sebepten dolayı bu kadar hızlı geliştirmektedir. O da daha çok ürüne daha hızlı bir şekilde erişebilme isteğidir. Peki bunu nasıl sağlayabilir? Elbette kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı ile. Bu yazıda karayolu taşımacılığının vazgeçilmez unsurları üzerinde duracağız.

  Kamyon ve Tırlar(çok dingilli uzun kamyonlar) pekçoğumuzun sıklıkla yollarda gördüğü, ulaştırma sektörünün vazgeçilmez unsurlarıdır. Nedenine gelecek olursak artık evimizde yada işyerimizde sahip olduğumuz pekçok hatta herşey onlar sayesinde bizlere ulaşır. Peki nasıl?



  Şöyle ki; şuan bu yazıyı okuduğumuz bilgisayarın veya cep telefonumuzun bize ulaşıncaya kadar geçtiği tüm üretim süreçlerinde bu araçları görebiliriz. Kısaca açıklayacak olursak, bilgisayarımızda kullanılan metal parçaları olusturan metal cevherinin kaynağından çıkarıldıktan sonra fabrikaya taşıyan araçlar bu araçlardır veya bilgisayarımızın ekran, klavye, batarya vs. gibi ana bileşenlerini üretim fabrikasından bilgisayarın ana montaj fabrikasına taşıyan yine bu araçlardır. Hatta üretimden ürünün bize ulaşmasını sağlayan kargo şirketinin kullandığı araçlar da yine bu araçlardır.

  Burdan şu sonucu çıkarabiliriz. Artık dünyada ulaştırma sektöründe kamyonlar büyük bir yer tutmaktadır ve uzun bir süre boyuncada bunun değişmesi mümkün görülmemektedir. Tam bu noktada bazı arkadaşlarımızın şu sözlerini duyar gibiyim; "Peki ya hava taşımacılığı yada deniz taşımacılığında büyük ilerlemeler kaydedersek?". Bu hususta şunu söylemekte sakınca görmüyorum. Hava veya deniz taşımacılığında ne kadar ilerlersek ilerleyelim, ki bunun için uzun süreler gerekir, kara taşımacılığı her zaman diğerleri ile koordine bir şekilde varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bu da şu şekilde olur. Limana yanaşan gemiden veya havalanına inen uçaktan inen ürünler yine kara taşımacılığı dolayısıyla kamyonlar sayesinde istenilen noktaya nakledilecektir.

  Sonuç olarak insanoğlunun ihtiyaçları arttığı ve ulaştırma sektöründe karayolu taşımacılığı önemli bir rol oynamaya devam ettiği sürece kamyonlar vazgeçilmez bir unsur olarak varlığını koruyacaktır.

Hasan Ercan
16.01.2014
Karabük 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder