26 Şubat 2014 Çarşamba

Türkiye'den Lublin'e Gidiş

  Merhaba sevgili okur. Kısa bir aranın ardından tekrar sizlerleyim. Bu yazıda İstanbuldan Varşovaya ve ardından da Varşovadan Lubline nasıl ulaştığımı anlatmaya çalışacağım.

http://img.planespotters.net/photo/302000/original/TC-JPB-Turkish-Airlines-Airbus-A320-200_PlanespottersNet_302494.jpg
  Yolculuğa İstanbul Atatürk Havalimanından başlıyoruz. Benim uçuşum Türk Hava Yollarının TK 1765 numaralı tarifeli uçuşuyla gerçekleşti ve direkt olarak Varşova Chopin Havaalanına indim. Yolculuk esnasında THY farkını gerçekten hissettiğimi düşünüyorum. Mükemmel bir servis ve güleryüzlü hizmetin yanısıra internette gösterilen Economy Class lüksünü yani koltuk aralığı ve koltuk üzeri donanımların yeterliliği bakımından pekte memnun edici olmadığını bahsetmeden geçmek istemiyorum :)

http://www.carjet.com/files/Warsaw,%20Poland%20-%20Arrivals%20hall,%20taxi%20rank%20-%20Warsaw%20Chopin%20Airport%20car%20hire.jpg  Neyse gayet normal bir uçuşun ardından havaalanına indim ve bagajımı almaya koyuldum. Fakat ilk olarak pasaport kontrolü denilen ve ben ve arkadaşlarıma ikinci sınıf insan muamelesinin uygulandığı bir şeyin olduğunu bilmiyordum yani unutmuşum bir an için. Yaklaşık 1 saat kadar bekletildikten sonra kabul edildik ve bavulumuzu almaya gittik. Tabi bu arada uçağımız bizi bıraktı ve geri döndü bile. Kafamızda "Bavulumuz acaba ne durumda?" gibi sorular dolaşmaya başlamıştı ki neyseki bavulların çıktığı banda gidince bavullarımıza hiçkimsenin dokunmadığını ve masum masum bizi beklediklerini gördük :))

http://www.ztm.waw.pl/download/inlineZdjecia/lotnisko_bus_542_01.jpg  Kısa bir dinlenmenin ardından 50 tl mizi zloty ye çevirdik. Fakat siz sakın bu hatayı yapmayın arkadaşlar yada çok az yapın. Mesela otobüs bileti kadar ;) Çünkü 50 tl verdik ve karşılığında 52-55 zloty arası birşey aldık ve o kantor bizi kaybetti vallahi..

  Ve kapıdan çıkıp sağa döndüğümüzde otobüs durağını görüyoruz. Otomattan biletimizi alıyoruz ve 175 numaralı belediye otobüsüne biniyoruz. Ama şunuda söylemek istiyorum açıkçası. Bazı arkadaşlarımız aldığı bileti kaybetti ve otobüsteki makinaya okutmadı. Bir allahın kuluda sen kimsin niye okutmadın demedi :))

  Bu arada otobüs şehir içine doğru yol alırken bizde burası nasıl şehirmiş yada nasıl da güzel yollar yok efendime söyleyeyim evler ne güzel bahçeli bahçeli derken bir aradanda bavullamıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Derken otobüsümüz DW. CENTRALNA durağına yani Varşovanın merkezindeki merkez tren istasyonuna geliyor. Durağın hemen yanındaki merdivenleri görüyoruz. Bunlar tren istasyonuna giden altgeçidin merdivenleriymiş meğersem (Polonyalı ablalarımızdan birisi söylüyor). Ne çelişkidir ki tren istasyonun girişinde bizim gibi eli valizli insancıklar için bir yürüyen merdiveni bırak bir rampa bile yok!!(Varşova büyükşehir belediyesine gör bunları.. :D )
http://bi.gazeta.pl/im/e0/74/bc/z12350688Q,Dworzec-Warszawa-Centralna--foto--pkp-pl.jpg

  Neyse altgeçitten ilerledikten sonra tren bileti için otomatları görüyoruz ve trenimizi seçiyoruz. Ne şanstır ki 20 dk sonrasına tren buluyoruz ve işlem para vermeye gelince birde bakıyoruz sadece kredi kartı geçerli.. Tam "Şimdi ne yapacağız" muhabbetine gireceğiz ki arkada bilet gişelerini görüyoruz :D Sevgili ingilizce özürlüsü ablalarımız başı olan polonyalı bilet memurumuzdan kişi başı 44 Zloty karşılığında biletimiz alıyoruz ve hemen perona gidiyoruz. Tabikide perona inen yürüyen merdivenler çalışmıyor yine :))

  Kola kuvvet diyerekten yükleniyoruz çantalarımızı ve trenimizi görüyoruz. Görmez olaydık diyoruz malesef.. Tren ülkemizdede kullanılan önden lokomotifli ve kompartımanlı trenleri andırıyor. Fakat içine bindiğimizde biraz daha iyi olduğunu görüyoruz..

http://s2.flog.pl/media/foto/4862172_eu07030-pkp-ic-tlk-jozef-czechowicz-relwroclaw--lublin--lublin-12052012-.jpg
  Bu noktada şuna değinmekten kendimi alamıyorum sevgili arkadaşlarım. Muhtemelen bunu uzun süre söylemeye devam edeceğim ama bu polonyalılar ellerindeki birşeyi "Beni bırak artık sana bir faydam dokunmaz" diyene kadar kullanıyorlar sanırsam. Çünkü trenimizin içi gayet temizli, bakımlı ve de ses yalıtımlı idi. Bunu daha sonradan otobüs gibi toplu taşıma araçlarındada görüyoruz..

  Yaklaşık 2 saat 20 dk lık bir tren yolculuğumuzdan sonra Lublin'e varıyoruz ve bavulları yükleniyoruz iniyoruz trenden. Elbette yine yürüyen merdiven yok ve biz yürümek zorunda kalıyoruz :))

  Ardından sevgili mentorumun attığım mesajı görerek beni karşılamasını umarken meğer mesajın ona ulaşmamış olması sebebiyle arkadaşlarımla yalnız kalıyorum ve birden ne yapacağımızı bilemiyoruz ve taksiciyle pazarlığa girişiyoruz..O 30 diyor biz 20 diyoruz sonuç olarak 25 zlotye anlaşıyoruz ve kendimizi yurda atıyoruz.

  Polskibus gibi alternatif yollar olsada biz bu yolu daha uygulanabilir düşündüğümüz için seçtik ve uyguladık. Dil dışında pek sıkıntı yaşamasakta herşey yolunda gitti diyebilirim. Dil sorunu dediğim de hiçkimsenin ingilizce nin E sini bilmemesidir :))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Bilet-regio.png  Bir de aldığımız tüm biletleri normal(tam) bilet almamız gerekti .Sebebide henüz okulumuzdan öğrenci olduğumuzu beyan edecek olan Öğrenci kartımızı almamış olmamızdır..

  Yolculuk burda sona eriyormuş gibi görünsede biz yeni bir yolculuğa başlıyoruz..

  Devamı yakında görüşmek üzere :)

  Hasan ERCAN
  25.02.2014
  Lublin

12 Şubat 2014 Çarşamba

D Tipi Ulusal Vize Alma (Polonya için)

  Herkese merhaba dostlar.                                                                 GÜNCEL(17.10.2015)

  Bu yazımda sizleri D Tipi Ulusal Vize başvuru süreci hakkında aydınlatmaya çalışacağım. Ben yazılarımın güncel olması konusuna dikkat etmeye çalışıyorum ama vize prosedürlerinin de her sene değişiklik gösterebileceğini sizlere hatırlatarak sizleri uyarıyorum..

  İlk olarak şu konuyu açıklamakta fayda görüyorum. Eğer erasmus öğrencisi adayı isek yüksek ihtimal ile gideceğimiz ülkede 4-4,5 veya 5 ay gibi bir süre kalmamız gerekmektedir. Bu yüzden almamız gereken vize tipi D TİPİ ULUSAL VİZE'dir. Birçok arkadaşımız bunu C TİPİ SCHENGEN VİZESİ ile karıştırmaktadır. Schengen vizesi kısa süreli seyahatler için verilen bir vize tipi olup avrupa birliği ülkelerinin birçoğunda serberst dolaşım hakkı veren bir belgedir ve süresi bakımından bize yeterli gelmemektedir. Detaylı bilgiyi vereceğim linkten elde edebilirsiniz. http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/allaboutvisa.html

  Şimdi gelelim konumuza. Vize nedir? Niçin almamız gerekir? Başvuru için neler gerekir?

  VİZE
  Vize, bulunduğumuz ülke dışında herhangi bir başka ülkeye seyahat edebilmek için gereken tüm belgelere verilen bir addır. Ama biz kabaca pasaportumuzun bir sayfasına yapıştırılan/işlenen, "Bu vatandaş bu ülkeye girebilir!!" yazısıdır diyebiliriz. Tam olarak sol tarafta gördüğümüz şeydir :)

  Vizesiz olarak sadece pasaportumuz ile girebileceğimiz ülkeler elbette vardır. Lakin birçok avrupa ülkesi bu belgeleri istemektedir.

  Eğer erasmus öğrenci isek istisnai durumlar olmakla beraber çoğu zaman belgemiz de eksik yok ise vize almakta problem yaşamamaktayız.Ve belgelerimizin eksikliğini takip etmek de bizim görevimizdir elbette. Örneğin; Benim başvurduğum merkezde(İzmir Vfs) belgelerimi alan memur sadece belgelerin varlığını kontrol etmiş ve paramın tahsilini yaparak beni göndermişti ve Vizem 10 gün içinde evime gönderilmişti :)

  Önemli not: Bu arada vize dediğimiz şey A4 kağıdında mühürlü veya kuşe kağıda hazırlanmış bir belge bla bla gibisinden birşey değildir. Başvurunuz sırasında pasaportunuzu başvuru merkezine bırakıyorsunuz. Gerekli işlemlerin ardından bilgilerinizin işlenmiş olduğu özel sticker(yukarıda görüldüğü gibi) pasaportunuzun sayfalarından birine yapıştırılmış halde pasaportunuz size geliyor..

  GEREKLİ BELGELER
  Gelelim herkesin merak ettiği asıl konuya.. Polonya vizesi için hangi belgeler talep edilmektedir?

  1- PL Başvuru Formumuz (Elle doldurulmuş olmalı),
   http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/participants_application.html

  2- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

  3- Öğrenci Belgesi(son 1 ay içerisinde alınmış ve orjinal olmalı),

  4- Pasaportumuzun aslı (Son 10 yıl içerisinde alınmış, en az iki boş sayfası olmalı ve ziyaretin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalı),

  5- Pasaportumuzun kimlik bilgilerinin yer aldığı sayfanın fotokopisi,

  6- 3,5-4,5 cm boyutlarında arka fon beyaz, flu olmayan 2 adet biyometrik fotograf (Fotoğrafçılar genel olarak ülkelerin standartlarını bilmektedirler, olmadı ICAO tavsiyeleri bize gerekli bilgileri verecektir),

  7- Tüm AB ülkelerinde geçerli ve seyahat aralığımızı kapsayan 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortasının aslı ve fotokopisi( ben 90 liraya aksigortadan yaptırmıştım arkadaşlar daha ucuzları da olabilir),

  8- Uçak biletiniz veya rezervasyonunuzu sunabilirsiniz (varsa),

  9- Polonyadaki üniversiteden gelen Kabul(Davet) Mektubu (Acceptance Letter)'nun varsa aslı yoksa internet çıktısı veya fotokopisi,

  10- Türkiyede Öğrenim görülen Üniversiteden verilen hibe yazısının orjinali.Eğer kişi hibe almıyorsa,öğrenim görülen okuldan katılım teyid yazısı ve ilaveten maddi durumu gösteren belgeler ( bankadan kaşeli ve imzalı son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesabı veya orginal banka cüzdanı) ve masrafların kimin tarafından karşılandığını gösteren noter onaylı orginal taahhütname Ankara için, taahhütnamenin noter onaylı olmasına gerek yoktur. Karşılayacak kişinin A4 boyutunda bir kağıda dilekçe yazıp imzalaması yeterli olacaktır.Ayrıca bu dilekçeye ek olarak masrafları karşılayacak kişi devlet çalışanı ise son 3 aylık maaş bordrosu, özel bir kurumda çalışıyor ise, vergi levhası,faaliyet belgesi gibi iş yeri evraklarından birisi ya da yeterli miktarı kapsayan bir güncel banka hesabı sunulmalıdır,

  11- Vize ücretleri [2013/2014 yılı için vize ücreti 177 TL+ 53,50 TL (Vfs global hizmet bedeli)]
  12- Daha önce aldığımız schengen, amerika, ingiltere pasaportlarının fotokopisi (varsa)

Ekstra bilgiler:
* Arkadaşlar başvuruya giderken her ihtimale karşı elimizdeki belgelerin hepsinden birer kopya almanızı tavsiye ederim,
* Başvurumuzun tarihini seyahat tarihinden 15 gün öncesinde yaparsak biletin yanma ihtimalinide en aza indirmiş oluruz,
* Ödeyeceğimiz para küsuratlı olduğu için yanımızda bozuk para bulundurmamız yaralı olacaktır :) ,
* Vize fotoğrafı ile pasaport fotoğraflarının boyutları farklılık göstermektedir. Bu yüzden fotoğraf stüdyosunda bunu dile getirmemiz önemlidir,
* Davet mektubunun pdf çıktısı kabul edilmektedir(merak etmeyin)  :) ,
* Seyahat sağlık sigortası yaptırırken sigortanın yurtdışına çıkışımızdan itibaren kaç gün geçerli olduğunu iyice öğrenelim arkadaşlar. Çünkü sigortacılar genellikle 6 aylık diyerekten 100 lira civarında bir paraya sigorta yapıyorlar. Fakat işin aslı şudur ki seyahat sağlık sigortaları aksi istenmediği durumlarda çıkıştan itibaren 92 gün geçerlidir. Sonrasında hiçbir sağlık masrafını karşılamamaktadır. Diğer durumdada 600-700 TL civarında bir para talep ediyorlar,
* Öğrenci belgesi yerine öğrenci kimlik kartı fotokopisi vs. kabul edilmemektedir..

Edit(17.10.2015): Arkadaşlar yaklaşık 20 ay sonra yaptığım bu düzeltmede gördüğüm, duyduğum veyahut daha önce bahsetmediğim bilgilere maddeler halinde yer veriyorum..

*Vizeyi vfs ile almayı planlıyorsak elbette büroya gitmeden önce randevu sisteminden veya telefon ile randevu almalıyız. Dönemden döneme değişmekle beraber yoğunluğun yaşanacağı zamanlara dikkat ederek bunu erkenden yapmalıyız.

*Malumunuz Suriye ve mülteci göçleri sebebi ile başta Almanya olmak üzere birçok schengen ülkesinin anlaşmaları askıya almış/alacak olduğunu dikkate alarak ve haberleri takip ederek olacak aksaklıklara karşı hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim.

*Vize başvurularında biyometri işlemi başladığı için bütün başvurlar bizzat başvuru sahipleri tarafından yapılmalıdır.(Vfs'den alıntı.)

*Yetki bölgeleri...Kırmızı bölgede ikamet edenler Polonya İstanbul Başkonsolosluğu'nun kapsama alanında (Harbiye, Altunizade ve İzmir şubeleri), beyaz bölgede ikamet edenler Ankara Büyükelçiliği'nin kapsama alanındadır (Ankara, Antalya ve Gaziantep şubeleri).Olağanüstü durumlar dışında beyaz ve kırmızı bölgede yaşayanlar diğer bölge şubelerinden başvuru yapamazlar. (Vfs'den alıntı.)

*Bazı vatandaşlar vize ücretlerinden muaf olabilmektedir. Bunlar aşağıdaki linkte açıklanmaktadır. http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/nationalvisa_feeexemption.html

*İstenilen biyometrik fotoğrafların adedi eskiden 2 iken sitede şuan 1 adet olarak gözüküyor. Lakin fotoğraf çekimi esnasında en az 6 adet basım yapıldığı için yinede yanınızda fazladan fotoğraf bulundurmanın sakıncası yoktur.

*Çoğunlukla vize için mülakat yapılmamakla beraber konsolosluk bazı durumlarda sizi mülakata davet edebilir.

* Vizeyi almış olmak o ülkeye giriş esnasında size soru sorulmaksızın giriş imkanı vermemektedir. Sınırdaki memur şüpheli durumlarda kalacak yerinizin olup olmadığını gösteren rezervasyon veya accomadation form(yurt kabul belgesi), gidiş dönüş uçak biletiniz gibi belgeleri görmek isteyebilir. "Arkadaşımın yanında kalacağım.." veya "Couchsurfing ayarladım" gibi sözlü ifadeler yetersiz olabilir.(Erasmus hariç)

Dikkat!! ..Verdiğim bilgilerin çoğunluğu aşağıda bulunan vfs global in internet sitesinden birebir olup çok azına yorumumu katmış bulunmaktayım.

http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/allaboutvisa.html

  Bir sorunuz olursa bana Instagram veya facebook tan yazın ;)

  Hepinize kolaylıklar diliyorum..

  Hasan ERCAN
  12.02.2014
  İzmir

Pasaport Alma

  Merhaba sevgili arkadaşlar.

  Bildiğiniz gibi ülkemiz dışındaki herhangi bir ülkeye seyahat edebilmek için en azından kendi ismimize hazırlanmış bir pasaport'a ihtiyacımız vardır. Bugün de sizlere başlıkta da belirttiğim gibi Pasaport(Passport) konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.

  PASAPORT
  Pasaport, yabancı bir ülkeye gidecek olan kişilerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, İngilizce ve/veya bir başka yabancı dille birlikte hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesidir.

  Pasaport, ülkemizde şuan için Emniyet Müdürlükleri'nde bulunan Pasaport Şube Müdürlükleri'nden temin edilebilmektedir. Bu belgenin şuan için dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Umumi Pasaport(Bordo), Hususi Pasaport(Yeşil), Hizmet Pasaportu(Gri) ve Diplomatik Pasaport (Siyah)'tur. Bu belgeyi çıkarabilmek için gerekli belgeler ve ücretler her il için yaklaşık aynı olmakla birlikte Emniyet Müdürlüklerinininternet sitelerinde mevcuttur. Örneğin; http://www.izmir.pol.tr/Sayfalar/Pasaport-islemleri.aspx
  Fakat biz erasmus öğrenci olduğumuz için bazı ayrıcalıklarımız oluyor elbette :) Mesela ilk defa pasaport alıyorsak, okulumuzun öğrenci işlerinden aldığımız ve rektörümüzün onayıyla bize verilen pasaport harcı muafiyet belgesi bir miktar paramızın cebimize kalması anlamına gelmektedir. Bu da şu şekilde oluyor. Muafiyet kağıdını aldıktan sonra bunu Genelde Vergi Dairelerinde bulunan İl Defterdalığı'na onaylatarak Emniyet Müdürlüğü'ne gidiyoruz ve sadece Vergi Dairesi'ne yatırdığımız pasaport cüzdan bedeli ile Pasaportumuza yaklaşık bir hafta içerisinde sahip oluyoruz :)

  Eğer annemiz veya babamız devlet memuru ve yeterli memuriyet derecesine sahip ise ve bizde 25 yaşımızı geçmemiş öğrenci isek muafiyet kağıdını almamıza gerek yok tabiki ;) Direkt olarak malum aile ferdimiz üzerinden Hususi (Yeşil) Pasaport talep formu ile yeşil pasaport talebinde bulunuyoruz ve sadece pasaport cüzdan ile işlem yaptırıyoruz..

  Arkadaşlar ben anlattığım yol ile yeşil pasaport aldım. Eğer imkanınız varsa sizde kesinlikle almaya gayret edin. Sebebide yeşil pasaportun avrupa birliği ülkelerinin çoğuna 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz girme haklarının olmasıdır..

  Bir sonraki yazımda "Vize nasıl alınır?" konusuna değineceğim.

  Herkese kolay gelsin.

  Hasan ERCAN
  12.02.2014
  İzmir

5 Şubat 2014 Çarşamba

Erasmus Okul Seçme ve Ders Eşleştirmeleri

  Eveeet geldik işin en güzel kısmına demek isterdim ama malesef bu kısım birçok arkadaşımızın belki de erasmustan vazgeçtiği kısım olsa gerek. Fakat gözünüzü korkutmak istemem tabiki. Her işin bir kolay vardır :)

  Gelelim nasıl yapıyoruz bu okul seçimini.. İlk olarak okulumuzun Uluslararası İlişkiler Ofisinin internet sitesi mutlaka vardır ve biz de oraya girip gerekli evraklar yada belgeler kısmından ve sayfanın duyurularından hangi belgeleri hazırlamamız isteniyor öğreniyoruz. Bunu ilk olarak söylememin sebebide ofise gitmeden önce belgeler ve içerikleri hakkında en azından yüzeysel bir bilgi sahibi olmaktır ve oraya gittiğimizde konuşulan muhabbete fransız kalmamamızdır :)

  Sonrasında uluslararası ilişkileri ofisine gidiyoruz ve ayrıntılı olarak neler yapmamız gerektiğini erasmus programı ile ilgilenen memur ablamızdan/abimizden öğreniyoruz ve sınavdaki başarı sıramıza göre yurtdışında bizim bölümümüzle anlaşması olan üniversitelere bakarak seçim yapıyoruz. Eğer okulumuz herhangi bir erasmus otomasyonu kullanıyorsa seçimi zaten daha önceden yapmış olmamız gerekiyor ve o otomasyonda size açılan okulları daha önceden seçtiğimiz için başarı sıramıza göre size bir okul seçiliyor. Erasmus otomasyonu kullanılmıyorsa bu noktada şunu ifade etmem gerekiyor. Normal şartlarda en yuksek puanı alan arkadaşımızın ilk seçimi yapmasını bekliyoruz. Fakat her zaman böyle olamayabiliyor malesef. Mesela bazı üniversitelerde seçim bilgisayar ortamında yapılıyor ve bilgisayar insan kontrolünde :) veya sonuncu olan arkadaşımız ofise ilk giderse ilk seçimi o yapabiliyor ve diğer arkadaşlarımızın hakkını yiyebiliyor vs..

  Neyse ardından seçebileceğimiz okulları internet ortamından çok iyi bir şekilde araştırıyoruz. Facebook taki erasmus grupları başta olmak üzere birçok forum sitesinde okulların iyi ve kötü yanları, bulunduğu şehrin sosyal durumu veya yaşam kalitesi ve pahalılık-ucuzluk durumu ve en önemlisi gideceğimiz okuldaki derslerin kolaylığı-zorluğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz ve aklımızda olan soruları buralarda sorarak cevapları aynı durumu daha önce deneyimlemiş arkadaşlardan kısa sürede öğrenmeye çalışıyoruz. Bu paragrafımız ne kadar sıradan bir öğüt gibi dursa da bu konuya çok dikkat etmenizi öneririm arkadaşlar. Sebebide örneğin; Tüm işlemleri yaptıktan sonra tam gitme zamanı gelmiş bir de bakıyoruz gittiğimizde şehir çok pahalı ve yurdumuz karşı okul tarafından ayarlanamamış yada kazanıyoruz, gidiyoruz ama gittiğimiz yerde ingilizce bilen yok. Bunların olmamasına dikkat ediyoruz açıkçası :) Eminim kimse bu durumlara düşmek istemez..

  Kendimize en uygun olan okulu ve her ihtimale karşı ikinci ve üçüncü yedek okulları seçtikten sonra varsa gideceğimiz okulun internet sitesinden, yoksa karşı okulun koordinatöründen mail yoluyla bölümüz ile anlaşması olan bölümün derslerini ve içeriklerini ediniyoruz ki en azında ders eşleştirmeleri için taslak hazırlamaya başlayabilelim. Edindiğimiz derslerin gideceğiniz dönem için güncel olmasına ve yurtdışında buluna Erasmus Mundus gibi programlara ait olmamasına dikkat ediyoruz. Derslerimiz LLP-Erasmus'a ait olması gerekiyor.

  Okuldan okula küçük değişikler olmakla beraber ders eşleştirmelerinde genel olarak yaptığımız işlem kendi okulumuzdaki ders ile karşı okuldaki dersi içerik yönünden ve özellikle kredi(ects-akts) yönünden eşleştirmektir. Bunu yaparken bölüm koordinatörümüzden yardım almak önemlidir. Çünkü koordinatör hocamız bu işlemi defalarca yaptığından hangi dersi hangisiyle eşleştireceğine bizden daha kısa sürede karar verebilecektir. Bu işlemi yaparken de bir dönem içerisinde alabileceğimiz toplam kredilerin kendi okulumuzda ve karşı okulda yakın veya aynı olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Ve herhangi bir problem olmaması için tam bu noktada erasmus el kitabı gibi kesin bilgi veren kaynaklardan veya bölüm koordinatörümüzden bilgi edinmemiz gerekmektedir.

  Kesin eşleştirmeyi yaptıktan sonra bunu uluslararası ilişkiler ofisinden edindiğimiz, bizim Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) dediğimiz belgeye ki kendisi genelde sütun ve satır şeklinde hazırlanmış olur, yerleştiriyoruz. Sonrasında bu belgeyi gerekli kişilere imzalatıyoruz.

  Ders eşleştirmelerimizi yüzeysel olarak bu şekilde yapıyoruz. Herkese kolay gelsin :)


  Hasan ERCAN
  05.02.2014
  İzmir