5 Şubat 2014 Çarşamba

Erasmus Okul Seçme ve Ders Eşleştirmeleri

  Eveeet geldik işin en güzel kısmına demek isterdim ama malesef bu kısım birçok arkadaşımızın belki de erasmustan vazgeçtiği kısım olsa gerek. Fakat gözünüzü korkutmak istemem tabiki. Her işin bir kolay vardır :)

  Gelelim nasıl yapıyoruz bu okul seçimini.. İlk olarak okulumuzun Uluslararası İlişkiler Ofisinin internet sitesi mutlaka vardır ve biz de oraya girip gerekli evraklar yada belgeler kısmından ve sayfanın duyurularından hangi belgeleri hazırlamamız isteniyor öğreniyoruz. Bunu ilk olarak söylememin sebebide ofise gitmeden önce belgeler ve içerikleri hakkında en azından yüzeysel bir bilgi sahibi olmaktır ve oraya gittiğimizde konuşulan muhabbete fransız kalmamamızdır :)

  Sonrasında uluslararası ilişkileri ofisine gidiyoruz ve ayrıntılı olarak neler yapmamız gerektiğini erasmus programı ile ilgilenen memur ablamızdan/abimizden öğreniyoruz ve sınavdaki başarı sıramıza göre yurtdışında bizim bölümümüzle anlaşması olan üniversitelere bakarak seçim yapıyoruz. Eğer okulumuz herhangi bir erasmus otomasyonu kullanıyorsa seçimi zaten daha önceden yapmış olmamız gerekiyor ve o otomasyonda size açılan okulları daha önceden seçtiğimiz için başarı sıramıza göre size bir okul seçiliyor. Erasmus otomasyonu kullanılmıyorsa bu noktada şunu ifade etmem gerekiyor. Normal şartlarda en yuksek puanı alan arkadaşımızın ilk seçimi yapmasını bekliyoruz. Fakat her zaman böyle olamayabiliyor malesef. Mesela bazı üniversitelerde seçim bilgisayar ortamında yapılıyor ve bilgisayar insan kontrolünde :) veya sonuncu olan arkadaşımız ofise ilk giderse ilk seçimi o yapabiliyor ve diğer arkadaşlarımızın hakkını yiyebiliyor vs..

  Neyse ardından seçebileceğimiz okulları internet ortamından çok iyi bir şekilde araştırıyoruz. Facebook taki erasmus grupları başta olmak üzere birçok forum sitesinde okulların iyi ve kötü yanları, bulunduğu şehrin sosyal durumu veya yaşam kalitesi ve pahalılık-ucuzluk durumu ve en önemlisi gideceğimiz okuldaki derslerin kolaylığı-zorluğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz ve aklımızda olan soruları buralarda sorarak cevapları aynı durumu daha önce deneyimlemiş arkadaşlardan kısa sürede öğrenmeye çalışıyoruz. Bu paragrafımız ne kadar sıradan bir öğüt gibi dursa da bu konuya çok dikkat etmenizi öneririm arkadaşlar. Sebebide örneğin; Tüm işlemleri yaptıktan sonra tam gitme zamanı gelmiş bir de bakıyoruz gittiğimizde şehir çok pahalı ve yurdumuz karşı okul tarafından ayarlanamamış yada kazanıyoruz, gidiyoruz ama gittiğimiz yerde ingilizce bilen yok. Bunların olmamasına dikkat ediyoruz açıkçası :) Eminim kimse bu durumlara düşmek istemez..

  Kendimize en uygun olan okulu ve her ihtimale karşı ikinci ve üçüncü yedek okulları seçtikten sonra varsa gideceğimiz okulun internet sitesinden, yoksa karşı okulun koordinatöründen mail yoluyla bölümüz ile anlaşması olan bölümün derslerini ve içeriklerini ediniyoruz ki en azında ders eşleştirmeleri için taslak hazırlamaya başlayabilelim. Edindiğimiz derslerin gideceğiniz dönem için güncel olmasına ve yurtdışında buluna Erasmus Mundus gibi programlara ait olmamasına dikkat ediyoruz. Derslerimiz LLP-Erasmus'a ait olması gerekiyor.

  Okuldan okula küçük değişikler olmakla beraber ders eşleştirmelerinde genel olarak yaptığımız işlem kendi okulumuzdaki ders ile karşı okuldaki dersi içerik yönünden ve özellikle kredi(ects-akts) yönünden eşleştirmektir. Bunu yaparken bölüm koordinatörümüzden yardım almak önemlidir. Çünkü koordinatör hocamız bu işlemi defalarca yaptığından hangi dersi hangisiyle eşleştireceğine bizden daha kısa sürede karar verebilecektir. Bu işlemi yaparken de bir dönem içerisinde alabileceğimiz toplam kredilerin kendi okulumuzda ve karşı okulda yakın veya aynı olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Ve herhangi bir problem olmaması için tam bu noktada erasmus el kitabı gibi kesin bilgi veren kaynaklardan veya bölüm koordinatörümüzden bilgi edinmemiz gerekmektedir.

  Kesin eşleştirmeyi yaptıktan sonra bunu uluslararası ilişkiler ofisinden edindiğimiz, bizim Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) dediğimiz belgeye ki kendisi genelde sütun ve satır şeklinde hazırlanmış olur, yerleştiriyoruz. Sonrasında bu belgeyi gerekli kişilere imzalatıyoruz.

  Ders eşleştirmelerimizi yüzeysel olarak bu şekilde yapıyoruz. Herkese kolay gelsin :)


  Hasan ERCAN
  05.02.2014
  İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder