12 Şubat 2014 Çarşamba

Pasaport Alma

  Merhaba sevgili arkadaşlar.

  Bildiğiniz gibi ülkemiz dışındaki herhangi bir ülkeye seyahat edebilmek için en azından kendi ismimize hazırlanmış bir pasaport'a ihtiyacımız vardır. Bugün de sizlere başlıkta da belirttiğim gibi Pasaport(Passport) konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.

  PASAPORT
  Pasaport, yabancı bir ülkeye gidecek olan kişilerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, İngilizce ve/veya bir başka yabancı dille birlikte hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesidir.

  Pasaport, ülkemizde şuan için Emniyet Müdürlükleri'nde bulunan Pasaport Şube Müdürlükleri'nden temin edilebilmektedir. Bu belgenin şuan için dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Umumi Pasaport(Bordo), Hususi Pasaport(Yeşil), Hizmet Pasaportu(Gri) ve Diplomatik Pasaport (Siyah)'tur. Bu belgeyi çıkarabilmek için gerekli belgeler ve ücretler her il için yaklaşık aynı olmakla birlikte Emniyet Müdürlüklerinininternet sitelerinde mevcuttur. Örneğin; http://www.izmir.pol.tr/Sayfalar/Pasaport-islemleri.aspx
  Fakat biz erasmus öğrenci olduğumuz için bazı ayrıcalıklarımız oluyor elbette :) Mesela ilk defa pasaport alıyorsak, okulumuzun öğrenci işlerinden aldığımız ve rektörümüzün onayıyla bize verilen pasaport harcı muafiyet belgesi bir miktar paramızın cebimize kalması anlamına gelmektedir. Bu da şu şekilde oluyor. Muafiyet kağıdını aldıktan sonra bunu Genelde Vergi Dairelerinde bulunan İl Defterdalığı'na onaylatarak Emniyet Müdürlüğü'ne gidiyoruz ve sadece Vergi Dairesi'ne yatırdığımız pasaport cüzdan bedeli ile Pasaportumuza yaklaşık bir hafta içerisinde sahip oluyoruz :)

  Eğer annemiz veya babamız devlet memuru ve yeterli memuriyet derecesine sahip ise ve bizde 25 yaşımızı geçmemiş öğrenci isek muafiyet kağıdını almamıza gerek yok tabiki ;) Direkt olarak malum aile ferdimiz üzerinden Hususi (Yeşil) Pasaport talep formu ile yeşil pasaport talebinde bulunuyoruz ve sadece pasaport cüzdan ile işlem yaptırıyoruz..

  Arkadaşlar ben anlattığım yol ile yeşil pasaport aldım. Eğer imkanınız varsa sizde kesinlikle almaya gayret edin. Sebebide yeşil pasaportun avrupa birliği ülkelerinin çoğuna 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz girme haklarının olmasıdır..

  Bir sonraki yazımda "Vize nasıl alınır?" konusuna değineceğim.

  Herkese kolay gelsin.

  Hasan ERCAN
  12.02.2014
  İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder