26 Şubat 2014 Çarşamba

Türkiye'den Lublin'e Gidiş

  Merhaba sevgili okur. Kısa bir aranın ardından tekrar sizlerleyim. Bu yazıda İstanbuldan Varşovaya ve ardından da Varşovadan Lubline nasıl ulaştığımı anlatmaya çalışacağım.

http://img.planespotters.net/photo/302000/original/TC-JPB-Turkish-Airlines-Airbus-A320-200_PlanespottersNet_302494.jpg
  Yolculuğa İstanbul Atatürk Havalimanından başlıyoruz. Benim uçuşum Türk Hava Yollarının TK 1765 numaralı tarifeli uçuşuyla gerçekleşti ve direkt olarak Varşova Chopin Havaalanına indim. Yolculuk esnasında THY farkını gerçekten hissettiğimi düşünüyorum. Mükemmel bir servis ve güleryüzlü hizmetin yanısıra internette gösterilen Economy Class lüksünü yani koltuk aralığı ve koltuk üzeri donanımların yeterliliği bakımından pekte memnun edici olmadığını bahsetmeden geçmek istemiyorum :)

http://www.carjet.com/files/Warsaw,%20Poland%20-%20Arrivals%20hall,%20taxi%20rank%20-%20Warsaw%20Chopin%20Airport%20car%20hire.jpg  Neyse gayet normal bir uçuşun ardından havaalanına indim ve bagajımı almaya koyuldum. Fakat ilk olarak pasaport kontrolü denilen ve ben ve arkadaşlarıma ikinci sınıf insan muamelesinin uygulandığı bir şeyin olduğunu bilmiyordum yani unutmuşum bir an için. Yaklaşık 1 saat kadar bekletildikten sonra kabul edildik ve bavulumuzu almaya gittik. Tabi bu arada uçağımız bizi bıraktı ve geri döndü bile. Kafamızda "Bavulumuz acaba ne durumda?" gibi sorular dolaşmaya başlamıştı ki neyseki bavulların çıktığı banda gidince bavullarımıza hiçkimsenin dokunmadığını ve masum masum bizi beklediklerini gördük :))

http://www.ztm.waw.pl/download/inlineZdjecia/lotnisko_bus_542_01.jpg  Kısa bir dinlenmenin ardından 50 tl mizi zloty ye çevirdik. Fakat siz sakın bu hatayı yapmayın arkadaşlar yada çok az yapın. Mesela otobüs bileti kadar ;) Çünkü 50 tl verdik ve karşılığında 52-55 zloty arası birşey aldık ve o kantor bizi kaybetti vallahi..

  Ve kapıdan çıkıp sağa döndüğümüzde otobüs durağını görüyoruz. Otomattan biletimizi alıyoruz ve 175 numaralı belediye otobüsüne biniyoruz. Ama şunuda söylemek istiyorum açıkçası. Bazı arkadaşlarımız aldığı bileti kaybetti ve otobüsteki makinaya okutmadı. Bir allahın kuluda sen kimsin niye okutmadın demedi :))

  Bu arada otobüs şehir içine doğru yol alırken bizde burası nasıl şehirmiş yada nasıl da güzel yollar yok efendime söyleyeyim evler ne güzel bahçeli bahçeli derken bir aradanda bavullamıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Derken otobüsümüz DW. CENTRALNA durağına yani Varşovanın merkezindeki merkez tren istasyonuna geliyor. Durağın hemen yanındaki merdivenleri görüyoruz. Bunlar tren istasyonuna giden altgeçidin merdivenleriymiş meğersem (Polonyalı ablalarımızdan birisi söylüyor). Ne çelişkidir ki tren istasyonun girişinde bizim gibi eli valizli insancıklar için bir yürüyen merdiveni bırak bir rampa bile yok!!(Varşova büyükşehir belediyesine gör bunları.. :D )
http://bi.gazeta.pl/im/e0/74/bc/z12350688Q,Dworzec-Warszawa-Centralna--foto--pkp-pl.jpg

  Neyse altgeçitten ilerledikten sonra tren bileti için otomatları görüyoruz ve trenimizi seçiyoruz. Ne şanstır ki 20 dk sonrasına tren buluyoruz ve işlem para vermeye gelince birde bakıyoruz sadece kredi kartı geçerli.. Tam "Şimdi ne yapacağız" muhabbetine gireceğiz ki arkada bilet gişelerini görüyoruz :D Sevgili ingilizce özürlüsü ablalarımız başı olan polonyalı bilet memurumuzdan kişi başı 44 Zloty karşılığında biletimiz alıyoruz ve hemen perona gidiyoruz. Tabikide perona inen yürüyen merdivenler çalışmıyor yine :))

  Kola kuvvet diyerekten yükleniyoruz çantalarımızı ve trenimizi görüyoruz. Görmez olaydık diyoruz malesef.. Tren ülkemizdede kullanılan önden lokomotifli ve kompartımanlı trenleri andırıyor. Fakat içine bindiğimizde biraz daha iyi olduğunu görüyoruz..

http://s2.flog.pl/media/foto/4862172_eu07030-pkp-ic-tlk-jozef-czechowicz-relwroclaw--lublin--lublin-12052012-.jpg
  Bu noktada şuna değinmekten kendimi alamıyorum sevgili arkadaşlarım. Muhtemelen bunu uzun süre söylemeye devam edeceğim ama bu polonyalılar ellerindeki birşeyi "Beni bırak artık sana bir faydam dokunmaz" diyene kadar kullanıyorlar sanırsam. Çünkü trenimizin içi gayet temizli, bakımlı ve de ses yalıtımlı idi. Bunu daha sonradan otobüs gibi toplu taşıma araçlarındada görüyoruz..

  Yaklaşık 2 saat 20 dk lık bir tren yolculuğumuzdan sonra Lublin'e varıyoruz ve bavulları yükleniyoruz iniyoruz trenden. Elbette yine yürüyen merdiven yok ve biz yürümek zorunda kalıyoruz :))

  Ardından sevgili mentorumun attığım mesajı görerek beni karşılamasını umarken meğer mesajın ona ulaşmamış olması sebebiyle arkadaşlarımla yalnız kalıyorum ve birden ne yapacağımızı bilemiyoruz ve taksiciyle pazarlığa girişiyoruz..O 30 diyor biz 20 diyoruz sonuç olarak 25 zlotye anlaşıyoruz ve kendimizi yurda atıyoruz.

  Polskibus gibi alternatif yollar olsada biz bu yolu daha uygulanabilir düşündüğümüz için seçtik ve uyguladık. Dil dışında pek sıkıntı yaşamasakta herşey yolunda gitti diyebilirim. Dil sorunu dediğim de hiçkimsenin ingilizce nin E sini bilmemesidir :))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Bilet-regio.png  Bir de aldığımız tüm biletleri normal(tam) bilet almamız gerekti .Sebebide henüz okulumuzdan öğrenci olduğumuzu beyan edecek olan Öğrenci kartımızı almamış olmamızdır..

  Yolculuk burda sona eriyormuş gibi görünsede biz yeni bir yolculuğa başlıyoruz..

  Devamı yakında görüşmek üzere :)

  Hasan ERCAN
  25.02.2014
  Lublin

2 yorum: